Vilim Parić

Mostarac pred publikom u Zagrebu

Otvorena izložba 'Let' Vilima Parića u Zagrebu
Kultura / Umjetnost | 20. 09. 2023. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu otvorena je izložba slika iz ciklusa 'Let' akademskog slikara Vilima Parića iz Mostara. Na izložbi je predstavljeno trideset pet slika, među kojima je pet slika impozantnog formata 180 x 180 cm, s temom metafizičkog prostora, beskraja i duhovnosti.

Slike su apstraktne metafore onostranog, duše i mira, pa na njima nalazimo konturno izvedene ptice i maslinove grančice koje simboliziraju konačnu slobodu leta duše u onostranom prostoru raja. U formalnom smislu, ovaj se ciklus nastavlja na Parićeve dosadašnje slike raskošnih varijacija pretežno u plavom koloritu s krajnjim točkama u bijeloj i crnoj boji, koje su također nosile motive životinja, vuka i ptice, koje su kritičari objašnjavali u kontekstu književnih i semiotičkih referenci na osobine čovjeka i njegovu podsvijest. Izložba je nastavak višegodišnje i intenzivne suradnje između Sveučilišne galerije u Mostaru te zagrebačkih muzeja i galerija (Galerija Matice hrvatske, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, HAZU, Galerija Vladimir Filakovac) s ciljem promocije bosansko-hercegovačkih umjetnika u Zagrebu.

Foto: PR / U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu otvorena je izložba slika iz ciklusa 

Okupljenima su se obratili likovni i književni kritičar Milan Bešlić, voditelj Galerije Vladimir Filakovac Svebor Vidmar, voditelj Sveučilišne galerije i autor predgovora za katalog izložbe Marin Ivanović te sam autor, akademski slikar Vilim Parić. Kritičar Milan Bešlić izjavio je kako su ''ove suradnje blagotvorne i važne kako bi se opus hrvatskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine ugradio u suvremenu hrvatsku likovnu scenu.''

U raznolikom društvu posjetitelja zatekli su se i bivši ministar kulture RH, gospodin Božo Biškupić koji je Sveučilišnoj galeriji u Mostaru donirao bogatu zbirku knjiga iz područja umjetnosti, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Branko Franceschi, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak, renomirani akademski slikar Tihomir Lončar koji je početkom ove godine izlagao u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru, akademski slikar Matko Vekić, porijeklom iz Mostara, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te brojni drugi umjetnici i likovni kritičari.

Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2023. godine.

Foto: PR / U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu otvorena je izložba slika iz ciklusa 
Kopirati
Drag cursor here to close