Monografija

Mladen Soldo - Hercegovačka rapsodija

Kultura / Umjetnost | 26. 03. 2014. u 18:46 M.T.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija o mostarskom slikaru Mladenu Soldi pod nazivom "Mladen Soldo - Hercegovačka rapsodija" predstavljena je večeras u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Idejni pokretač monografije je Zlatko Melher koji je predstavio monografiju uz autora monografskog teksta Ivana Vukoju, direktora HNK Mostar, Bearislava Kutlu uglednog ekonomista i bankara, Florijana Mičkovića i Mirsada Begića.

27. ožujka, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u 22 sata bit će otvorena retrospoektivna izložba slika ovoga istaknutog slikara.

Skupljanje materijala i realizacija ovog projekta trajala je 6 godina.

''Ova monografija dovršena je sa ljubavlju i entuzijazmom obitelji Mladena Solde kao i angažmanom ljudi koji su sudjelovali u realzaciji ovog projekta'', rekao je Zlatko Melher.

''Mladen Soldo nastojao je dokazati sebi vrijednost time što jeste i time što je svaki dan bolji od samog sebe jučer, a ne time što ima. Nije sebe vidio kao genijalca, ali zbog načina života i onim što je postigao mi ga kao takvog doživljavamo'',  rekao je Berislav Kutle, direktor Uni Credit banke.

U svom kratkom govoru Kutle je rekao kako je dio izdavanja ove monografije prihvatio prvenstveno zbog Uni Credit banke, ali i kulture jer kako kaže: "Vodimo računa o budućnosri ali se brinemo i o prošlosti".

Umjetnik i akademik Florijan Mićković u svom govoru je pričao o životu Mladena Solde te je istaknuo kako je kataklizma i tragika koju je doživio ostavila odraz na njegovu psihu i izražavanje.

"Mladen je uvijek imao svjetski izraz u gladnji likovne umjetnost", istaknuo je Mičković.

Monografija se sastoji iz tvrdog poveza sa 252 stranice ilustrirana je sa 120 reprodukcija u boji iz života samog slikara. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka. Sadrži niz tekstova, Skendera Kulenovića, Ismeta Krese, Rade Perovića , Nikole Kovača.

Urednici monografije su Zlatko Melher i Ivan Vukoja, prevod tekstova na engleski jezik radio je Vladimir Nikolić. Monografija je tiskana zahvaljujući sredstvima Uni Credit banke koji promoviraju likovnu umjetnost na području u Mostaru.

Mostarski slikar Mladen Soldo rođen je 1927. godine u Sovićima kraj Gruda. U Mostaru se konačno nastanio 1962. godine i tu je ostao do kraja života. Od ranog djetinjstva pokazivao je naklonost ka umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je u dobi od 19 godina u Mostaru.

Godine 1969. dobiva atelje u Mostaru u kući s pogledom na Stari most u kojoj je nekad živjela Šantićeva Emina. U aprilu/travnju 1992. godine njegov atelje je uništen, a sve slike iz ateljea su pokradene ili izgorjele.

Posvećenost slikarstvu kao životnom pozivu dokazao je kroz mnoštvo samostalnih izložbi koje je imao diljem Bosne i Hercegovine, bivše Jugoslavije te diljem Europe (Duisburg, Njemačka, 1963. godine; nekoliko gradova u Italiji 1968. godine; Bonn i Düsseldorf, Njemačka 1995. godine, Bruxelles, Belgija, 1996. godine).

Izlagao je i na nekoliko vrlo značajnih skupnih izložbi – u Dijonu u Francuskoj u sklopu Izložbe bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika, a zatim u organizaciji UNESCO-a u Parizu i New Yorku u okviru Izložbe jugoslavenske suvremene umjetnosti.

Na izložbi u Parizu za sliku Zemlja škorpiona II dobiva nagradu stručnoga žirija izložbe. Preminuo je 2001. godine u Mostaru. Svojim umjetničkim djelima ostavio je neizbrisiv trag u kulturi Bosne i Hercegovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close