Franjevački muzej i galerija Gorica

Livno: Otvorena izložba crteža 'Proljeće u mrtvoj šumi' Svetislava Cvetkovića

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 15. siječnja 2024.godine
Kultura / Umjetnost | 01. 12. 2023. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba crteža pod nazivom ''Proljeće u mrtvoj šumi'', Svetislava Cvetkovića otvorena je sinoć u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu.

Crteži prikazuju metafizičke prostore autora, svijeta i pojava, a sam naziv izložbe na neki način označava jedan život. Dok jedni venu, umiru, drugi se rađaju.

''Crteži govore o autorovom suverenom komponiranju kompozicije, vrlo pomnom i strpljivom slaganju točkica koji su stvorili kompleksne metafizičke prostore ili na oko prividne bjeline s tek aluzivnim naviještanjem mogućih figuralnih oblika koji se asocijativno grade u našem oku s našim željenim slikama”, kazala je kustosica izložbe Željka Markov.

Po njezinim riječima, Cvetkoviće opus nadahnut je egzistencijalizmom, nije kompleksan samo radi minuciozne tehnike već i zbog svog metafizičkog naboja.

''Koliko god crno-bijeli crteži izgledali minimalistički oni su vrlo složena i pomno građena struktura'', naglasila je Markov.

Ocijenila je kako izložba ''Proljeće u mrtvoj šumi'' kao metafora govori koliko god se puta nečiji svijet sklada sruši, klica života pronaći će svoj put obnove.

Ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Dražena Džeko je izrazila posebno zadovoljstvo da je muzej izložbenu sezonu zaokružio izložbom livanjskog umjetnika i zahvalila autoru što je svome gradu priredio vrlo intrigantnu izložbu na promišljanje.

Inače, Svetislav Cvetković rođen je 1980. u Livnu gdje je završio osnovno i srednje školovanje. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je i magistrirao na poslijediplomskom studiju. Uspješno je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom ''Egzistencijalizam u europskom slikarstvu XX. Stoljeća''. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i  dobitnik je i brojnih nagrada za područje umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 15. siječnja 2024.godine

Kopirati
Drag cursor here to close