Bunker

Konjic: Predstavljanje tajne čuvane preko 50 godina

Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Kultura / Umjetnost | 26. 12. 2020. u 10:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa "Online zbirka nacionalnih spomenika s područja općine Konjic", na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i Facebook stranici Zavičajnog muzeja od ponedjeljka, 28. prosinca, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis bit će predstavljen nacionalni spomenik "Armijska ratna komanda (ARK/D-0) u Konjicu".

Iz Narodnog univerziteta Konjic ističu kako je riječ o tajni čuvanoj više od 50 godina.

Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

"Po službenoj dužnosti, samo četiri zapovjednika su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući izvana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ. Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu obitelj i bliže suradnike u slučaju atomskog rata. Također, funkcionirao bi kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande)", navode iz Narodnog univerziteta.

Taj objekt koji podsjeća na labirint, sa svojih više od 100 prostorija osigurao bi nesmetan život 350 ljudi u razdoblju od šest mjeseci, a u slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je, kako su istakli, bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ.

"Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život. Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stupnjeva Celzijusa, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Objekt ARK se građevinski nalazi u izvrsnom stanju i pristupačan je javnosti. Neprekidno se održavaju sustavi za grijanje, klimatizaciju, protupožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objektu su pod stručnim nadzorom'', navodi se.

Prostor objekta danas se koristi za realizaciju Projekta "Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground", koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti. Projekt je proglašen kulturnim događajem Europe za 2011. godinu od Vijeća Europe, a u 2013. godini organiziran je pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Iza dva ciklusa Projekta "Bijenale" u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close