pogledajte program

Hrvatsko proljeće središnje Bosne - kulturni projekt koji opisuje jedinstvo Hrvata u BiH

Kultura / Umjetnost | 29. 03. 2016. u 07:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturni projekt 'Hrvatsko proljeće središnje Bosne' već treću godinu zaredom bogatim sadržajem i kvalitetnim programom postalo je simbol kulture Hrvata središnje Bosne unoseći sadržajno potpuno novu dimenziju u kulturni život ove regije dimenziju.

''S ponosom ističemo kako Hrvatsko proljeće središnje Bosne kao kulturni projekt najbolje opisuje kulturno jedinstvo Hrvata u BiH. Pokrenuto prije tri godine, u proljetnom razdoblju, bio je odgovor na poznate 'građanske nemire i palež institucija BiH', te u svojim tadašnjim okvirima pokazalo kako je moguće boriti se za bolje budućnosti naroda i građana BiH kroz njihove kulture i kulturne tradicije'', navedeno je u priopćenju.

Prvo izdanje 'Hrvatskog proljeća središnje Bosne', projekta održanog u svih 10 općina županije Središnja Bosna promoviralo je lokalne neafirmirane umjetnike te njihov rad predstavljalo u drugim općinama ŽSB-a, te nakon 15 godina ugostilo jedino profesionalno kazalište Hrvata u BiH – Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

Druge godine 'srednjobosanskog Proljeća', u projekt se uključila i Općina Žepče što je pokazalo kako je 'Proljeće' napustilo okvire županijske manifestacije. Druge godine 'Proljeća' stanovnici ŽSB-a su uživali u bogatijem i kvalitetnijem programu – od koncerta najboljeg zbora svijeta 'Ženski kamerni zbor Banjalučanke' (pobjeda na Svjetskoj zborskoj olimpijadi u Rigi, 2014.), pa sve do dokumentarnih filmova Uzdol 41, Nepogodan za sva vremena, promocija knjige prof.dr. Miroslava Tuđmana i hit komedije kao što je 'Cosa nostra' u izvedbi prvakinje Narodnog pozorišta Sarajevo, Emine Minke Muftić.

Ovogodišnje 'Hrvatsko proljeće središnje Bosne', održava se u 10 općina ŽSB-a, Općini Žepče i Općini Tomislavgrad gdje će nastupiti jedno od ponajboljih amaterskih kazališta – Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom 'Šmizle'.

Organizatori projekta Mladež Županijskog odbora HDZ-a BiH i koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović ove su godine pripremile niz kazališnih predstava (gostovanje HNK Mostar sa predstavama Brat magarac i Kajališni sat, HNK Split 'Priče iz Vukovara' po zbirci priča Siniše Glavaševića, suradnje sa zagrebačkim teatrom Erato i Duškom Valentićem koji će izvesti 'Najbolje godine Đuke Begovića'), potom književnu večer sa Jullien Bušić i predstavljanje njenih romana kao i romana pokojnog Zvonka Bušića, izložbu 'Beskonačnost kruga' bugujanskog akademskog kipara Antonia Džolana te koncert zbora (Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru) te večer sjećanja na spasitelja Hrvata središnje Bosne – nedavnog preminulog Slobodana Langa te poslasticu za kraj projekta – koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Ulaz na sve događaje u sklopu Hrvatskog proljeća središnje Bosne i ove godine je besplatan i otvoren za najširu zainteresiranu publiku.

Detaljan program:
31.3. Otvorenje- Uskoplje
19:00 (Dom kulture) Koncert Akademskog sveučilišnog zbora Mostar
3.4. Bugojno
19:00 (Hrvatski dom) Izložba „Beskonačnost kruga“ Antonia Džolana
9.4. Novi Travnik
19:00 (Zelena dvora Osnovne škole ) Večer sjećanja na Slobodana Langa

10.4. Busovača
18:00 (Kino Theatre) HNK Split „Priče iz Vukovara“
10.4. Tomislavgrad
19:00 (Kino dvorana) GKM Vitez „Šmizle“
15.4. Fojnica
19:00 (Dom kulture) HNK Mostar „Kajališni sat“
16.4. Kreševo
19:00 (Napretkov dom) Gostovanje komedije „Rodijaci“
21.4. Vitez
19:00 (Napretkov dom) Književna večer sa Julienne Bušić
24.4. Travnik
19:00 (BKC) Zagrebački teatar Erato „Najbolje godine Đuke Begovića“
27.4. Jajce
20:00 (Dom kulture) HNK Mostar „Brat magarac“
28.4. Žepče
20:00 (Dom kulture) HNK Mostar „Brat magarac“
29.4. Kiseljak
20:00 (Gradska dvorana) Tomislav Bralić i klapa Intrade

Kopirati
Drag cursor here to close