Za Dan državnosti BiH

Dado Ruvić u zeničkom muzeju predstavio video izložbu "Nju je lako voljeti"

Glavna ideja zbog koje je nastala ova izložba, napominje Ruvić, jeste nastupajući Dan državnosti BiH.
Kultura / Umjetnost | 22. 11. 2022. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U digitalnom salonu Muzeja Grada Zenica, povodom 25. studenog – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je prva bosanskohercegovačka video izložba “Nju ja lako voljeti”, zeničkog autora Dade Ruvića & Dron.ba, koju će posjetitelji tog muzeja moći pogledati sve do 5. prosinca.

Kako je istaknuo sam autor, koji je bio fotoreporter nekoliko domaćih i svjetskih medijskih kuća, na izložbi su, na ukupno 13 ekrana, predstavljeni snimci iz zraka, koji su nastali posljednjih osam godina te na više od 500 lokacija u cijeloj BiH.

''Moji su dojmovi da je ova zemlja stvarno prelijepa i jedinstvena. Mislim da kada bih je snimao i sljedećih 30 godina da se ne bih zasitio. Ovdje je izložen samo jedan mali dio onoga što smo snimili - samo nekoliko procenata, ali puno toga je dostupno u našem arhivu, na internetu, vrti se na televiziji...

Tako da smo, nekako, pokušali da svakome nešto damo. S ovim smo pokušali da, umjesto fotografija, stavimo na zid video snimke. Zato je ova izložba posebna'', kazao je Ruvić.

Glavna ideja zbog koje je nastala ova izložba, napominje, jeste nastupajući Dan državnosti BiH.

''Želio sam jednom ovakvom izložbom da zahvalim našoj zemlji, što je prelijepa. Izabrali smo 50 lokacija, za koje smo smatrali da su najljepše i najatraktivnije'', istaknuo je Ruvić.

Najavio je kako će izložba biti prezentirana i u drugim bh. gradovima, ali nije isključeno da će biti organizirana i u inostranstvu. Međutim, podvukao je, želio da premijernu izložbu prezentira u svom gradu i Muzeju Grada Zenica, gdje je i imao svoje prve izložbe.

Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, koji je i otvorio izložbu, podvukao je kako su sve izložbe fotografija Dade Ruvića premijerno bile postavljene upravo u prostoru zeničkog muzeja.

''Bile su to izložbe o staroj i novoj Zenici, o Zenici snimljenoj odozgo-dronom te izložba o Srebrenici. Nakon te tri izložbe, nije trebalo dugo čekati na logičan potez da dobijemo i prvu video izložbu, koja je posvećena bosanskohercegovačkim ljepotama. Ova nas izložba upućuje kako i zašto da volimo svoju domovinu'', kazao je Jašarević, koji je dodao kako je ovo i najbolji poklon za Dan državnosti.

Digitalni format izložbe, odnosno digitalni salon zeničkog muzeja koji razvijaju unazad četiri godine, eksluzivan je, ističe, za mnoge muzeje i u inostranstvu, a ne samo za BiH.

Namjera je, dodaje, da se digitaliziraju svi muzejski prostori.

''Već smo to obavili u Tvrđavi Vranduk, a što omogućava da se ovakvi, suvremeni uradci predstave u najboljem izdanju'', kazao je Jašarević.

Prije izložbe, od 14.00 do 17.00 sati, Ruvić je održao i radionicu pod nazivom: "Načini i tehnike snimanja iz zraka", na kojoj je sudjelovao 21 sudionik iz raznih medijskih kuća te policijskih agencija, a cilj je bio da im pomogne da naprave što bolji video s najnovijim modelima dronova.

Kopirati
Drag cursor here to close