Digitalizacija muzeja

Blockchain tehnologija i proširena stvarnost u bečkim muzejima

Dvorac Schönbrunn od ljeta nudi, osim tradicionalnih obilazaka sa vodičem, i 24-minutnu prezentaciju u kojoj gledatečko uz pomoć virtuelne stvarnosti mogu saznati više o povijesti dvorca i svakodnevnom životu Monarhije.
Kultura / Umjetnost | 10. 01. 2023. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad Austrije kreirao je program podrške za podsticanje digitalizacije muzeja. Escape room, proširena stvarnost, blockchain – muzeji čine sve da idu u korak s vremenom.

Gradske vlasti su uz međunarodni stručni žiri podržale projekte četiri izložbene kuće koje su aplicirale za projekte digitalizacije, uz maksimalan doprinos od sto tisuća eura.

"Prokletstvo preciznosti" 

Bečki muzej satova kreirao je svoju igru avantura "Prokletstvo preciznosti" zasnovanu na modelu soba za bijeg, u kojoj posjetitelji mogu da uče o povijesti uređaja za mjerenje vremena i mehaničkim procesima unutar satova koristeći proširenu stvarnost i elemente preuzete iz stvarnog života. Očekuje se da igra bude lansirana na jesen 2024.

Muzej primijenjene umjetnosti, MAK, se fokusira na blockchain tehnologiju kako bi još aktivnije uključio svoju publiku u oblikovanje programa koji se nude u muzeju. Tehnički muzej stvara softversku laboratoriju da sačuva svoju najnoviju kolekciju, koja predstavlja austrijsku kulturu kompjuterskih igara iz 1980-ih. Austrijski filmski muzej želi da sačuva privatne filmske snimke građana Beča za potomke pod nazivom "Svakodnevne avanture".

Digitalna rješenja

Inače, nekoliko bečkih muzeja već eksperimentira sa digitalnim tehnologijama. Dvorac Schönbrunn od ljeta nudi, osim tradicionalnih obilazaka sa vodičem, i 24-minutnu prezentaciju u kojoj gledatečko uz pomoć virtuelne stvarnosti mogu saznati više o povijesti dvorca i svakodnevnom životu Monarhije. Zahvaljujući impresivnom sadržaju, život cara Franza Josepha I. i carice Sissi odvija se gotovo pred očima posjetilaca.

''Zahvaljujući digitalnim rješenjima, muzeji postaju još vidljiviji na međunarodnom planu i mogu osvojiti novu publiku prijemčivu za digitalne inovacije'', rekao je Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za ekonomska pitanja, u vezi s uvođenjem novog fonda za podršku.

Od rujna prošle godine posjetitelje Mozartove kuće čeka multimedijalna interaktivna izložba pod nazivom "Mit Mozart". S dvjesto zvučnika i pedesetak specijalnih ekrana, posjetitelji mogu uživo doživjeti Mozartov Rekvijem, prošetati ulicama Beča iz 18. stoljeća ili se sami pridružiti glazbi. U posljednje dvije prostorije, fascinantan svjetlosni šou, glazbeni impulsi i zadivljujuća serija digitalnih slika dočaravaju svijet jednog od najvećih glazbenih genija u povijesti, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

 

Kopirati
Drag cursor here to close