56. Šimićevi susreti

Dodijeljene nagrade A.B.Šimić

Višednevna manifestacija Šimićevi susreti posvećena jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Branku Šimiću održavala se u Šimićevim rodnim Grudama.
Kultura / Knjige | 04. 05. 2019. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik Joso Živković Soja dobitnik je ovogodišnje nagrade Antun Branko Šimić koja mu je u subotu dodijeljena na svečanosti u Grudama gdje su završeni 56. Šimićevi susreti.

Živković Soja, porijeklom iz Orašja, autor je brojnih pjesama koje su zastupljene u brojnim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Europi i svijetu.

Pjesme su mu prevedene na engleski, njemački, danski, talijanski, ruski, arapski i turski jezik.

Višestruko nagrađivani Živković Soja član je Društva hrvatskih književnika.

Marijana Kovačević i Marija Pavković iz Tomislavgrada dobitnice nagrade za pjesmu na  ovoj manifestaciji. Sinoć su nagrade na Završnici manifestacije uručene pobjednicima, a poseban gost bio je akademik i književnik iz Republike Hrvatske Pavao Pavličić.

Foto: TomislavNews / Marija Pavković i Marijana Kovačević

''Čast i zadovoljstvo mi je bilo prisustvovati kulturnom događaju posvećenom biseru naše književnosti, Antunu Branku Šimiću. Rijetki su pjesnici, u nažalost tako kratkom životnom vijeku, postigli toliko visoku razinu književne zrelosti. Stoga sam bila sretna i ispunjena što sam bila dijelom tog hvale vrijednog, tradicijom bogatog, književno-umjetničkog događaja posvećenog upravo njemu'', rekla je za Tomislavnews Marija Pavković, rođena 1996. godine u Tomislavgradu.

 Kaže da pjesme piše od prve godine fakulteta te da joj je ovo prva književna nagrada.

''Prije toga su mi pjesme uvrštene u zajedničku zbirku poezije mladih autora BiH, Luka osjećaja i objavljene u književnim časopisima Osvit, Nema i Strane. Nisam očekivala nagradu tako da su rezultati natječaja bili ugodno iznenađenje'', poručila je.

Marija voli čitati poeziju Skendera Kulenovića, Marka Tomaša, Senke Marić, Suzane Lovrić i mnogih drugih.

''Pisanje pjesama je proces tako da ponekad u mjesec dana napišem  pet-šest pjesama, a ponekad prođe nekoliko mjeseci za samo nekoliko stihova. Ovisi o inspiraciji i količini vremena za rad potreban na njima nakon pisanja prve verzije. Nadahnjuju me životne situacije na koje ne možemo utjecati i sitnice koje su na prvu beznačajne, ali kriju veliku čaroliju u svojoj misterioznosti'', rekla je ova mlada pjesnikinja o svom radu.

Kopirati
Drag cursor here to close