Namik Kabil

Yesterday u Mostaru

''Likovi u romanu neprestano pokušavaju shvatiti šta se to desilo sa ljudima i gradom u kojem su odrastali…'', napisao je Kaplan.
Kultura / Knjige | 02. 02. 2023. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige "Yesterday" Namika Kabila održat će se u petak, 3. veljače, u Klubu knjige Ivo Andrić u Mostaru.

O knjizi će, uz autora, govoriti Almin Kaplan i Nino Šarac.

Kaplan je ranije objavio kako je "Yesterday" je priča o Sarajevu - onom nekadašnjem i ovom sadašnjem - kao o blizancima koji su se zamijenili iz samo njima znanih razloga pa sad jedan drugog glume.

Video: Finalist nagrade Fric, Namik Kabil: ‘Zanimaju me kulturne odrednice i želim im dati svoj cover’

''Likovi u romanu neprestano pokušavaju shvatiti šta se to desilo sa ljudima i gradom u kojem su odrastali. Jesu li se promijenili oni ili se promijenilo sve drugo? Odgovor na pitanje nije jedan. Odgovora je više - baš kao što je više i nas koji se pitamo. Ovo je knjiga i o samoći koja se u stanove uvlači kao ona mačka iz haustora što se najprije stidljivo zavlači iza kaputa - da bi na kraju tu ostala. Starački stanovi u kojima se samoća polako pretvara u otrov, vremenske su kapsule. Kabil poznaje taj svijet i precizno ga opisuje. Stvari imenuje pravim imenima i tako pravi pojmovnik jednog vremena i jedne nesreće'', napisao je Kaplan.

Namik Kabil je filmski redatelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog i za igrani film “Kod amidže Idriza”. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film “Čuvari noći”, koji je napisao i režirao, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana “Sam” i “Amarcord”, kao i nekoliko drama. Živi i radi u Sarajevu.

Promocija je zakazana za 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close