Roman

''Tri tajne'' u Mostaru

''Ovo je priča utkana u jedno vrijeme koje je iza nas, a tog vremena prisjetit će se oni malo stariji''.
Kultura / Knjige | 05. 05. 2022. u 20:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman "Tri tajne", autorice Miljenke Koštro predstavljen je u četvrtak u Mostaru, a govori o nasilju nad mladom ženom, komunističkom režimu, o obespravljenom seljaku, o satiranju malog običnog čovjeka pod čizmom totalitarnog režima.

''Ovo je priča utkana u jedno vrijeme koje je iza nas, a tog vremena prisjetit će se oni malo stariji, dok će mlađe generacije kroz čitanje ovog romana spoznati kako su živjeli njihovi preci te će tako moći napraviti usporedbu s današnjim vremenom. Za temu sam uzela nešto o čemu se rijetko piše, a to je nasilje nad mladom ženom, koja nakon tog čina zatrudni i život joj se zaokrene u drugom smjeru'', rekla je autorica romana Miljenka Koštro.

Istaknula je kako je roman "hercegovačka priča" u kojoj se govori tužna ispovijest jedne hercegovačke obitelji, nadodavši da je to ipak i priča o ljubavi koja se očituje u više smjerova.

''Roman nije dokumentarističkog tipa, ali čula sam priča iz prošlosti koje sam spojila u jednu. Bilo je takvih stvari prije, ima ih danas, ali se o njima slobodnije govori dok se prije o tome šutilo. Mnoge su šutile kako ih ne bi osudila sredina koja ne vjeruje u istinu, već vjeruje u svoje viđenje priče. Dotakla sam se međuljudskih odnosa, vremenu komunizma i njegovom teretu. Priču treba pročitati i doći do dubine tema i poruke koju šalje'', naglasila je autorica.

Ovo je inače drugi roman književnice Koštro, a pisala ga je oko godinu dana.

Jedna od recenzentica je i književnica Anita Martinac koja se osvrnula na temu romana.

''Njezin novi roman je zanimljiv na jedan poseban način. Dotakla se teme 'seoske sramote', kako bi se u žargonu reklo u hercegovačkim mjestima, tema koje su obično obilježile nečije živote, zbog raznoraznih situacija, neshvaćanja sredine, nerazumijevanja, osuđivanja. Vrlo često su prokazane osobe bile žrtve zlostavljanja ili sličnih okolnosti'', smatra Martinac.

Istaknula je kako autorica otvoreno govori o jednoj važnoj temi te tako potiče čitatelja na razmišljanje.

''U romanu ona progovara o djetetu koje je rođeno od žrtve silovanja te kako je čitav njegov obilježen tim činom. Svrha knjige jest da budi u nama empatiju, da ostavi poruku. Rukopis romana zahtjeva pozornost čitatelja'', zaključila je Martinac.

Kopirati
Drag cursor here to close