Sanjam knjige

Svetkovina predstavljena u Puli

''Magdalena u knjizi rastvara do kraja sve ono što se ne smije vidjeti i čuti'', rekao je o knjizi književnik i kolumnist portala Bljesak.info Emir Imamović Pirke.
Kultura / Knjige | 10. 06. 2021. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka kratkih priča Svetkovina Magdalene Blažević, književnice iz Mostara, predstavljena je na Sajmu knjige u Puli.

''Magdalena u knjizi rastvara do kraja sve ono što se ne smije vidjeti i čuti'', rekao je o knjizi književnik i kolumnist portala Bljesak.info Emir Imamović Pirke.

Uz njega i autorucu, o knjizi je govorio i Boris Dežulović koji je naglasio ulogu proze Magdalene Blažević u feminizmu.

Podsjećamo, u prvijencu 'Svetkovina' autorica je brižno probrala dvadeset pet priča, koje kroz različita, prije svega ženska iskustva govore o međuljudskim odnosima, o obiteljskim tajnama, o smrti, o rijeci koja odnosi živote, o ludilu, seksualnosti i putenosti. Njezine kratke priče natopljene su bremenom boli, tuge, čemera i ženske perspektive, one dolaze iz srca tamnog vilajeta, no bez ikakve sumnje pripovijedaju univerzalno žensko iskustvo.

Magdaleninu zbirku objavila je zagrebačka Fraktura, a njene priče nastajale su prethodnih godina od kojih su neke dobile i nagrade na regionalnim festivalima. Publika je sigurno poznaje i prepoznaje po pričama objavljenim u internetskim časopisima i na portalima Strane, Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Strane, Astronaut itd.

Neke od njih prevedene su na engleski, ruski i makedonski jezik. Ženska iskustva za ovu spisateljicu su jako važna te upravo glasom ruralne žene progovaraju njene priče, glasom žene u patrijarhalnom društvu gdje im je samim tim pravo glasa gotovo potpuno uskraćeno.

Magdalena Blažević (1982.) rođena je i odrasla u Žepču. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost.

Kopirati
Drag cursor here to close