Pod jelkom

Preporuka – Knjige kao blagdanski poklon

Portal Bljesak.info u suradnji s Klubom knjige Ivo Andrić iz Mostara pokušao je odabrati nekoliko knjiga koje biste mogli pokloniti nekome za blagdane.
Kultura / Knjige | 21. 12. 2023. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za one koji se još nisu odlučili za božićne i novogodišnje poklone, jedno od boljih rješenja je poklanjanje knjige.

Autobiografije

Knjiga je poklon koji nakon odmatanja ukrasnog papira i skidanja vrpce neće biti bačena i zaboravljena i poklon je koji nema ''rok trajanja'' nego će biti podsjetnik na darivanje dugo vremena. Još ako nekoga ''ubodete'' pravim izborom, onda je to poklon koji se ne zaboravlja.

Portal Bljesak.info u suradnji s Klubom knjige Ivo Andrić iz Mostara pokušao je odabrati nekoliko knjiga koje biste mogli pokloniti nekome za blagdane. Odabir, naravno, nije bio nimalo lagan.

Ako želite nekoga počastiti nečijom autobiografijom, predlažemo 'Louvre je moj atelje, ulica moj muzej' Brace Dimitrijevića koja je, kako navodi izdavač, ''sažeto, precizno i točno opisuje umjetnički rad Brace Dimitrijevića, jednoga od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika''.

''Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja…'', stoji u opisu knjige.

Poezija

Preporučujemo i autobiografiju Ai Weiweija – '1000 godina radosti i tuge', memoarsku prozu najslavnijeg kineskog umjetnika i disidenta.

Ako želite nekoga raznježiti poezijom, predlažemo izabrane pjesme Zbigniewa Herberta – 'Naklon moje sjenke', Wislawe Szymborske – 'Svijet koji nije od ovoga svijeta', poeziju Stephanea Mallarmea – 'Faunovo popodne' te Paula Celana – 'Crna mostarina'.

Kad je u pitanju proza, prvi na popisu naših prijedloga našao se roman Isaaca Bashevisa Singera 'Sjene nad Hudsonom' koji je objavljen na engleskom jeziku šest godina nakon Singerove smrti i četrdeset godina nakon izvornika na jidišu. Knjiga je, složni su mnogi kritičari, dočekana je kao izniman književni događaj.

''U središtu ovoga djela koje prati živote skupine dobrostojećih židovskih izbjeglica u New Yorku i Miamiju krajem četrdesetih godina 20. stoljeća stoji Boris Makaver, pobožni, bogati poslovni čovjek kojega u iskušenje, više od bilo čega drugoga, dovodi nesretna i nemirna kći Anna'', navodi se u prikazu knjige.

'Sabrane priče' Paula Bowlesa knjiga je u kojima autor, kao preteča beat-generacije, pripovijeda o ljudima, prostorima i krajevima u koje nismo nikad nogom kročili, ali istovremeno otkriva u njima i ono univerzalno, duboko ljudsko, što svi dijelimo.

Ako želite nešto magično, mistično i nadnaravno izbor je Karl Ove Knausgard – 'Jutarnja zvijezda'.

Domaće

Knjiga 'Djevojačke uspomene' autorice Annie Ernaux intimno i bespoštedno progovara o vlastitim izborima a da pritom ne ispuštaju osvijetliti jednu epohu i društvo koje je ženama umjesto žudnje nametnulo sram, umjesto slobode pokoravanje. 

Ako se odlučite za domaću književnost popis je prilično dug, a mogao je biti i duži.

Preporučujemo knjige:

Ivan Lovrenović - U sjeni fantoma

Miljenko Jergović - Trojica za Kartal

Josip Mlakić - Izgaranje

Slobodan Šnajder - Doba mjedi, Anđeo nestajanja

Ivana Šojat - Rogus, Sama

Kristijan Novak - Slučaj vlastite pogibelji

Magdalena Blažević - Sezona berbe

Almin Kaplan - Šušanj

Marko Tomaš - Knjiga za Maju

Emir Imamović Pirke - Plan savršenog neuspjeha

Ako nekoga želite obogatiti knjigama povijesne tematike odlučili smo se za:

Tony Judt - Poslije rata 1 i 2

Johan Ickx - Ured - Židovi Pija XII

Maria Todorova - Imaginarni Balkan

Jozo Džambo - O staroj Bosni u riječi i slici

Knjiga je, dakle, poklon, koji traje puno duže od ''običnih'' poklona i puno više obogaćuje od prolaznih darova.

Popusti

Valja napomenuti i da, ako se odlučite za neke od ovih naslova, ali i ako želite provjeriti jesu li na policama neke knjige koje bi bolje odgovarale vašoj poruci i afinitetima onoga koga ćete darivati, u Knjižari Ivo Andrić traju blagdanski popusti. Prilika je to da knjiga postane poklon. Ne mora biti nekom drugom. Zašto ne biste iznenadili i sebe?

Kopirati
Drag cursor here to close