Livno

Predstavljena knjiga Franjevci među svojim pukom fra Anđelka Baruna

Kako je kazano u uvodnom dijelu predstavljanja knjige, fra Anđelko je u provinciji Bosni Srebrenoj obnašao različite dužnosti.
Kultura / Knjige | 27. 09. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodom obilježavanja godišnjice Grada Livna u nedjelju je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu predstavljena knjiga livanjskog franjevca Anđelka Baruna pod nazivom "Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene".

O knjizi su govorili prof. dr. fra Vili Radman, magistra Ana Papić i fra Janko Ćuro, glavni urednik FMC Svjetla riječi, dok je glazbenu notu cijelom događaju dao magistar glazbene umjetnosti fra Emanuel Josić. 

Foto: PR / Predstavljena knjiga Franjevci među svojim pukom fra Anđelka Baruna

Kako je kazano u uvodnom dijelu predstavljanja knjige, fra Anđelko je u provinciji Bosni Srebrenoj obnašao različite dužnosti. 

"Bio je profesor, odgojitelj, član provincijske uprave, autor brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljivanih u zbornicima, časopisima, revijama, leksikonima. Autor je i nekoliko knjiga, no kao povjesničar opširnom povijesnom studijom iz 2003. godine 'Svjedoci i učitelji: povijest franjevaca Bosne Srebrene' ostavio je neizbrisiv trag na znanstvenom području", kazao je Josip Gelo, u ime Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

U knjizi "Franjevci među svojim pukom" autor izlazi čitatelju u susret i nudi mu vrlo vrijedan sadržaj u kraćoj i jednostavnijoj formi obuhvaćajući sve aspekte franjevačke djelatne prisutnosti na tlu Bosne i Hercegovine vodeći nas kroz glavne povijesne etape, kroz zaplete, uspone i padove, koje je doživljavalo franjevaštvo.

Gelo je naveo kako knjiga stavlja franjevce u širi povijesni kontekst povezan s poviješću susjednih zemalja i ujedno donosi panoramski prikaz njihovog mnogostrukog djelovanja: dušobrižničkog, zdravstvenog, socijalnog, prosvjetnog, kulturnog i spisateljskog. 

"Kao što su i sami izlagači naglasili, ovo je kratka povijest o provinciji Bosni Srebrenoj jedinoj instituciji u ovoj zemlji koja svoju priču neprekidno piše više od 700 godina, a  svi oni koji poznaju ovog livanjskog "ujaka", sigurno će se složiti da je fra Anđelko Barun bio i ostao franjevac među svojim pukom", istaknuo je Gelo.

U duhu samog naslova knjige fra Emanuel Josić je pjesmom Tvoja zemlja na simboličan način završio predstavljanje knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close