Mostar

Predstavljena knjiga Marka Matića ''Sučeljavanje i rastajanje''

Knjiga spada u političku publicistiku i osma je takva Matićeva knjiga, od ukupno dvanaest objavljenih knjiga.
Kultura / Knjige | 10. 12. 2022. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Predstavljena je knjiga Marka Matića Sučeljavanje i rastajanje

U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne predstavljena je knjiga Marka Matića „Sučeljavanje i rastajanje“.

U knjizi je trideset i jedan tekst objavljen u više listova i portala od 2015. do 2021. godine. Knjiga spada u političku publicistiku i osma je takva Matićeva knjiga, od ukupno dvanaest objavljenih knjiga. O knjizi su govorili povjesničar Tomislav Ćorić i književnica Anita Martinac, a program je vodio Ivan Sivrić.

„Naziv knjige proizlazi iz njezina proslova koji glasi: 'Sučelit nam je se sa sobom i rastati od lažnih uzora, nejakih ideala i od idiota', te je i sadržaj knjige u vezi s tim. Knjiga je formatom mala, ali duboka sadržajem, duboka politike i političkih razmišljanja. Možemo je podijeliti na tri tematska poglavlja: svjetska politika, hrvatska politika te Matićev zavičaj – Duvno.

Matićev interes je istraživanje i predstavljanje hrvatskog identiteta i integriteta. Zanima ga bitno, sadržajno, ne piše radi pisanja. On piše prvotno za sadašnjost, za poruku i pouku neupućenima, onima koji ne prate svjetska i nacionalna događanja“, rekao je o Matićevoj knjizi Tomislav Ćorić.

Anita Martinac ističe da je premalo ovakvih i sličnih knjiga, „jasno je da autor vlada mnogim informacijama, a vidljivo je i brojnim izvorima te se poziva na te izvore.

Pokušava prosvijetliti čitatelja zaslijepljena medijskim kampanjama. Autor otkriva uzroke i posljedice mnogim događajima. Kirurški precizno izdvaja goruće teme i probleme koji se guraju pod tepih.“

Kopirati
Drag cursor here to close