Mehmedinović i Hemon

Pisci budalasto vjeruju da svaku promjenu moraju precizno objasniti

Govoreći, između ostalog, o aktualnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, Mehmedinović je istaknuo kako je ova godina “ma šta mi o njoj mislili, posebna i drukčija”…
Kultura / Knjige | 05. 10. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pisci ponekad budalasto vjeruju da je njihova obaveza da, kad god se dogodi neka dramatična socijalna promjena, moraju pokušati tu promjenu tumačiti i precizno objasniti. Ali naša je obveza ta da pišemo u odnosu na tu stvarnost, u kontekstu na tu stvarnost – naš posao je da tumačimo stvarnost na način na koji nam naš život to nalaže'', rekao je Semezdin Mehmedinović otvarajući prvi program Festivala europske kratke priče, koji se održava od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu.

Ostalo malo vremena

Govoreći, između ostalog, o aktualnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, Mehmedinović je istaknuo kako je ova godina “ma šta mi o njoj mislili, posebna i drukčija”, te kod pisaca izaziva pogrešan osjećaj autorske odgovornosti: pisci se ponašaju kao da je njihova obaveza da govore o pandemiji, da daju odgovore, prenosi riječki Novi list.

“Kompletna socijalna struktura se raspala na način kako je to bilo i u ratu; onako kako je u ratu postojala potreba za odgovorima, tumačenjima te stvarnosti, tako postoji i sada neka vrsta nesporazuma”, smatra Mehmedinović.

U programu je sudjelovao i Aleksandar Hemon, koji je naglasio kako kod njega prevladava osjećaj, “dijelom naslijeđen od bosanskih trauma” – “osjećaj da je malo vremena ostalo da se tu nešto napravi, da mi malo fali da me sve ovo zgromi”.

O tome, kako je rekao, iako već 25 godina piše na engleskom – daleko duže nego što je pisao na bosanskom – ne može razgovarati s Amerikancima, već se izolirao, “prestao pričati kao američki pisac”.

“U Americi jezik nema istu identitetsku težinu kakvu ima u Europi, gdje je jezik sudbina. Ja mogu pisati na engleskom a da se ne osjećam kao američki pisac na taj identitetski način – ja sam američki pisac utoliko što sudjelujem u američkoj produkciji. Ali otkako je izbila pandemija, ja ne pričam kao američki pisac – moj je instinkt bio da pričam s ljudima koji imaju bosansko iskustvo, jer ja njima vjerujem da bolje razumiju što se događa u Americi od Amerikanaca”, pojasnio je.

Nova dimenzija

Iz toga se rodila potreba da redovito komunicira upravo s Mehmedinovićem.

“Tako se ja na izvjestan način već vraćam korijenima, iako se fizički nisam vratio”, kazao je Hemon.

19. FEKP održava se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, dijelom “u živo” a dijelom on-line, te u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom, čiji će program od 6. do 9. listopada proširiti program FEKP-a. Ovogodišnja je tema FEKP-a “Luka različitosti”, koja okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Otvarajući festival, programski direktor Roman Simić kazao je kako se ove godine festival realizira kroz specifični program diktiran specifičnim vremenima koja su donijela novu dimenziju u način na koji se Festival obraća svojoj publici, a koji ipak ne treba shvatiti kao nešto negativno, jer novi pristupi ujedno otvaraju i nove horizonte.

“Ova godina nam je svima zakomplicirala život i nekakav naš savršeni plan da u Hrvatsku, u Zagreb i u Rijeku, dovedemo neke od najznačajnijih pisaca današnjice, uspio je samo djelomično. Naime, iako ih nećemo uspjeti dovesti na fizičke pozornice, dobar dio njih nastupit će na našim digitalnim, ‘prinudnim’ pozornicama”, rekao je Simić.

Kopirati
Drag cursor here to close