Od Franje do Franje

Novi roman Anite Martinac predstavljen u Čitluku

Kultura / Knjige | 18. 09. 2017. u 06:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika dvorana hotela Brotnjo u Čitluku i ove godine bila je popunjena do posljednjeg mjesta prilikom predstavljanja novog romana ''Od Franje do Franje'' istaknute književnice Anite Martinac, na kojem su brojni posjetitelji doista mogli uživati u izvanrednom kulturnom događaju.

Uz nakladnika romana prof. Andriju Stojića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk, u predstavljanju su sudjelovali Hloverka Novak Srzić, prof. dr. sc. Antun Lučić, prof. Željko Primorac i autorica Anita Martinac.

Na početku predstavljanja, domaćin prof. Andrija Stojić pozdravio je sve nazočne i kazao kako su rijetki poput Anite Martinac na dokumentiran način u svojim romanima pisali o prošlim krvavim godinama hrvatskog naroda.

''Romani Anite Martinac zaslužuju našu posebnu pozornost. Sva tri romana su istinski književni dragulji književnice, majstorice jezika koja ne zapisuje, već iznova stvara. Autorica naglašava kako ovaj roman nije samo povijesni roman, već i obiteljska saga. Ovaj roman ne potiče samo naš intelekt već i osjećaje'', kazao je na početku predstavljanja romana ''Od Franje do Franje'' prof Andrija Stojić.

Vrijedan doprinos u predstavljanju romana ''Od Franje do Franje'' dao je i prof. Antun Lučić.

''Iz prosudbe o ovom što Anita Martinac tako zdušno piše, primijetio sam da  roman jest povijesni u onim tragovima koje ona predstavlja između razdoblja Prvoga, Drugoga i Domovinskog rata, ali je pritom jako važno reći da je ovo i prostorni roman. Dakle, onaj koji zahvaća likove i obitelji koje na neki način prolaze kroz seobe, kroz promjene mjesta boravišta i sve se to donosi se u jednoj pregantnoj i uređenoj slici duše, jednom mozaiku onih slutnji i onih nadanja koje nosi lik, a to je Anica Škrobo ponijela iz obiteljskoga kućnoga odgoja. Ona djeluje dalje i širi misiju, prosvjetiteljski daje do znanja da je istina i borba za istinu nepobitna i čuva čovjekovo biće'', kazao je prof. Lučić.

Svoj osvrt na roman dala je i Hloverka Novak Srzić koja je kazala kako se veseli svakom novom romanu Anite Martinac.

''Veselim se Anitinim romanima, ne samo zbog vrhunskog stila i literarnog izričaja, nego i zbog njezinih tema. Anita, naime, otkriva zatamnjena mračna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata. Tako nam revizionistica Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegovačke obitelji otkriva zločine totalitarnog komunističkog režima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda : vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Nažalost i danas nakon 27 godina uspostave hrvatske države, vladajuće elite ignoriraju te vrijednosti koje su držale državotvorno hrvatstvo kroz cijelu njegovu mukotrpnu, a u pojedinim vremenima i tragičnu povijest. Veselim se što će moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, moći pročitati tu povijest, koju, nažalost, još uvijek neće naći u školskim udžbenicima…'' kazala je Hloverka Novak Srzić.

U romanu su obrađena mnogobrojna značajna povijena razdoblja pa je stoga prof. Željko Primorac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vrgorac, na predstavljanju o romanu kazao:

''Najnoviji roman Anite Martinac ''Od Franje do Franje'' nije samo roman, on je prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnošću oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro–ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Oslikavajući oskudicu suncem spržene Hercegovine Anita Martinac daje nevjerojatno plastičnu poredbu koja je tako jednostavna, uzeta iz prirodnog okruženja, a opet nevjerojatno snažna u dočaravanju realnosti strahote koja je pogodila Hercegovinu te se samo jednom opisu vidi kako je Anita Martinac zaista majstor forme i koji s lakoćom prenosi realnost patnje na papir. Naime, oslikavajući pomor djece od gladi u Hercegovini Anita Martinac je zapisala – ''Umirali su kao ptići što iz gnijzda ispadnu, a letjeti naučili nisu''!  kazao je profesor povijesti Željko Primorac te je naglasio da se oduševio romanom i kako ga je nakon dugo vremena jedna knjiga istinski ganula.

Kroz program autorica Anita Martinac čitala je ulomke iz romana koji su ganuli publiku a na koncu programa zahvalila se svima koji su došli i prate njen rad, svima koji su joj pomogli u njenim istraživanjima prije pisanja, kao i svima koji je motiviraju i nadahnjuju, a posebno obiteljima koje su svjedočile najavljujući slijedeće predstavljanje u Vinkovcima na kojem će nazočiti posljednji potomci glavne junakinje romana. Pozdravljajući brojne goste i kolege autorica je kazala: ''Roman posvećujem onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade''.

Predstavljačima romana i autorici čije je predstavljanje upriličeno u programu 62. Dana berbe grožđa Brotnjo turističko kulturno gospodarstvene manifestacije, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan, uručio je prigodne zahvalnice i darove.

Kopirati
Drag cursor here to close