Knjižara Ivo Andrić

'Najljepši od svih svjetova' bit će predstavljen Mostaru

Mostarskim ljubiteljima slova knjiga će biti predstavljena u petak, 5. studenog, u 20 sati u Knjižari Ivo Andrić u zgradi Spajalice.
Kultura / Knjige | 03. 11. 2021. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisu to priče, šapnuo bih, nisu ni kronike, najprije živa mjesta za šaputanje'', napisao je književnik Darko Cvijetić o zbirci priča 'Najljepši od svih svjetova' Almira Imširevića.

Mostarskim ljubiteljima slova knjiga će biti predstavljena u petak, 5. studenog, u 20 sati u Knjižari Ivo Andrić u zgradi Spajalice.

O knjizi će, uz autora, govoriti i Ahmed Burić.

Riječ je o 22 priče/biografije Bosanaca i Hercegovaca koje je život odveo različitim putevima koje je Imširević objavljivao na portalu Nomad.

Cvijetić, u pogovoru piše kako je ''Imširević strpljivi časovničar, saudadist i plemenik Imširovića za decilitar krvi, briljantni portretist mraka ispod petrolejke, mraka u kojem je moguće okidati sliku za slikom i to tako da ostane fototisak šapata''.

Književnik Selvedin Avdić pak piše kako ''kroz ove priče luta veliki broj ljudi, stvarnih i izmišljenih, slavnih i zaboravljenih'' te da je ovo ''knjiga o traganju za boljim svjetovima''.

Almir Imširević, rođen je 10. ožujka 1971. godine u Bihaću. Na Akademiji scenskih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za dramaturgiju, te od 1998. radi kao predavač i dramaturg. Autor je drama: „Kad bi ovo bila predstava...“, „Balkanski đavo Sram“, „Circus Inferno“, „Po istinitoj priči“, „Mousefuckers“, „Kad bi ovo bio film“... Drame su mu nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini, izvođene u mnogim zemljama Europe, te uvrštene u francuskoj i bosanskoj antologiji suvremene drame. Kao dramaturg radio je u skoro svim profesionalnim kazalištima BiH.

Do sada je objavio dvije knjige drama, te knjigu kratkih priča „Strana 212“ i „Najljepši od svih svjetova“.

Autor je i nekoliko scenarija za televizijske projekte rađene u BiH i Hrvatskoj, te scenarist igranog filma „Mliječni put“. Bio je jedan od rukovodilaca Otvorene scene „Obala“, niz godina nalazio se na funkciji šefa Odsjeka za dramaturgiju, a danas je redovni profesor na predmetu Pisanje za teatar.

Kopirati
Drag cursor here to close