Pomoć Sirakuze

Nacionalna knjižnica BiH bogatija za 20.000 knjiga

Knjige se uglavnom bave zapadnoeuropskom kulturnom i intelektualnom poviješću, budući da je njihov prethodni vlasnik bio ugledni profesor povijesti na Sveučilišti u Sirakuzi.
Kultura / Knjige | 03. 05. 2022. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalna i sveučilišna knjižnica Bosne i Hercegovine obogatila je svoje fondove sa još jednim vrijednim poklonom. Donacija od oko 20 tisuća knjiga u knjižnicu je stigla iz njujorškog grada Sirakuze.

Knjige se uglavnom bave zapadnoeuropskom kulturnom i intelektualnom poviješću, budući da je njihov prethodni vlasnik bio ugledni profesor povijesti na Sveučilišti u Sirakuzi.

Nakon stradanja knjižnice 1992. godine, paljenjem Vijećnice i uništenjem preko dva milijuna knjiga Nacionalna i sveučilišna biblioteka Bosne i Hercegovine svoje fondove je popunjavala i dopunjavala uglavnom preko raznih domaćih i stranih donacija, javlja BHRT.

Adelaida Grabovica, rukovoditelj Sektora za usluživanje korisnika kaže: ''Trenutno se nalazimo u jednoj čitaonci koja je također donacija jednog stranog donatora, profesora Eugena Šulmera iz Švicarske koji je nacionalnoj knjižnici donirao prije jedno tri godine oko šest tisuća publikacija. Nedugo nakon Šumanove donacije nama se također javio još jedan donator iz Amerike, profesor Peter Levin koji je izrazio želju da Nacionalnoj i Sveučiličnoj knjižnici donira kolekciju svog oca koja sadrži preko 20 tisuća bibliotečkih jedinica''.

Matthew Stevenson, prijatelj Euđina Šulmana, ističe: ''Porijeklo donacije potiče od prije četiri godine, mislim da je 2018. kad sam posjetio Sarajevo. Gospodin Šulman je tada imao 88 ili 89 godina i želio je donirati oko šest tisuća knjiga. Tada je počelo prijateljstvo između mene, mojih prijatelja iz Ženeve i Nacionalne biblioteke. Prvo smo donirali Šulmanove knjige i tamo su stigle 2019., taman prije pandemije. Zatim smo gledali da nađemo još knjiga za Nacionalnu knjižnicu i to nas je dovelo do Petera Lavina i kolekcije njegovog oca Jozefa''.

Kopirati
Drag cursor here to close