Marija Jurić Zagorka

Na današnji dan umrla najčitanija hrvatska književnica

Kultura / Knjige | 29. 11. 2020. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Marija Jurić Zagorka

Na današnji dan 1957. umrla je Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica.

Rođena je 2. ožujka 1873. godine u selu Negovecu koje se nalazi u blizini grada Vrbovca. Marijini roditelji su bili Josipa Domin i Ivan Jurić, vlasnik imanja Golubovec i upravnik imanja barona Raucha. Imala je sestru Dragicu i dva brata ali, usprkos bogatstvu, njeno djetinjstvo je bilo nesretno. Roditelji su je zlostavljali pa je jedva čekala da ode od njih.

Protivila se mađarizaciji, germanizaciji i drugim diskriminacijama boreći se za ženska prava.

Sudjelovala je u političkim borbama i izvještavala je iz Beča i Budimpešte, sama je uređivala list Obzor, a godine 1925. pokrenula je prvi hrvatski časopis za žene – Ženski list, koji je uređivala narednih 13 godina. Nakon toga je uslijedio časopis Hrvatica koji je uređivala od 1938. do 1940. godine.

Usprkos svim uspjesima koje je postigla, nije bila priznata kao što je zaslužila i mnogi književnici su je podcjenjivali i podsmjehivali joj se.

Biografija: Marija Jurić Zagorka

(Izvornik: Matična knjiga rođenih župe Vrbovečki Rakovec, god. 1858.-1878., str. 224, red. br. 19, Hrvatski državni arhiv, Zagreb). Djetinjstvo u Zagorju i prisilna udaja u Mađarsku Nakon Marijina rođenja Jurićevi su preselili na obiteljsko imanje Golubovec (Začretje kod Krapine) gdje je Ivan postao upravitelj imanja barona Geze Raucha (kuma hrvatsko-ugarskog bana Khuena Héderváryja).

Biskup Strossmayer ju je nagovorio da počne pisati drame, ljubavne i povijesne romane koje su čitatelji voljeli. U njima su se ispreplitali ljubavni zapleti i nacionalne teme. Kritika joj nije bila naklonjena, a ni sama spisateljica nije imala dobro mišljenje o svojim djelima. Danas mnogi smatraju da je Marija Jurić Zagorka bila ispred svog vremena u kojem je nisu ni razumjeli niti cijenili.

Kopirati
Drag cursor here to close