Dario Terzić

Mostarski novinar objavio knjigu na talijanskom jeziku

Tezić je godinama radio kao dopisnik za razne talijanske mreže i pisao je o političkim, socijalnim i kulturnim prilikama u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Knjige | 09. 11. 2018. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dnevnik treće strane'' (originalni naslov Dairio dei Terzi) je  prva knjiga mostarskog žurnaliste i komunikologa Darija Terzića. Riječ je o knjizi na talijanskom jeziku, u kojoj su na 250 stranica sabrani brojni tekstovi koje je  autor u posljednjih dvadesetak godina objavljivao u talijanskim  novinama i publikacijama.

Tezić je godinama radio kao dopisnik za razne talijanske mreže i pisao je o  političkim, socijalnim i kulturnim prilikama u Bosni i Hercegovini, navedeno je u priopćenju.

Diario dei Terzi- dnevnik trećih, odnosno dnevnik treće strane je simboličan naziv iz razloga što bi , kako autor tvrdi, pravi novinar uvijek morao omogućiti da se  čuje i „ ona druga strana“ a  da pri tome on  sam  (kao treći u priči) sačuva  neutralnost. Naziv ove knjige jeste simboličan iz još jednog razloga, jer  autor živi na jednoj a radi na drugoj strani Mostara  te  kao novinar prokušava pronaći  onu – treću stranu. Diario dei Terzi također je i igra riječi te  asocira na autorovo ime i prezime.

Foto: PR / Dario Terzić

Dario Terzić je  diplomirao žurnalistku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1988. U svom dugogodišnjem novinarskom radu  posebno ističe  angažman  u medijima kao što su prijeratni Lom, Sloboda, i Radio Mostar  a kasnije   mostarski Ratni studio i Omladinski Radio X,  čiji je bio dugogodišnji urednik. Piše na maternjem i talijanskom jeziku a njegovi tekstovi su prevođeni i na francuski, engleski, španjolski, portugalski i madžarski jezik.

 Posljednjih godina se zanima za konfliktno komuniciranje u po dijeljenim gardovima, te se njegov doktorski rad koji je obranio na FPN u Sarajevu bavi   kromatikom, odnosno bojama  u komunikaciji (uključujući i konfliktnu komunikaciju u podijeljenim zajednicama).

Predavač je na Visokoj školi za Turizam i menadžment u Konjicu, instituciji koja je i izdavač ove knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close