Centar za kulturu

Mostar: Promocija knjige Salke Šarića

Ova nas knjiga podsjeća na 45 atraktivnih scenskih prikaza u Šarićevoj režiji kao i na druge projekte realizirane u sklopu ovog programa.
Kultura / Knjige | 08. 08. 2022. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001. - 2016.-hronologija'' naziv je najnovije knjige autora Salke Šarića a biće promovirana u Centru za kulturu u srijedu, 10. kolovoza s početkom u 20 sati.

Šarić nam u ovoj knjizi donosi priču o glumištu koje je djelovalo više od petnaest godina  a čiji je on bio jedini redatelj. U realiziranim predstavama Kamerne teatarske scene igranim u prostoru Galerije Centra za kulturu, Šarić je pokušao ostvariti ideju o nezavisnom tipu teatra, koji okuplja glumce prema afinitetu a sa zadatkom da se popularizira kazališna umjetnost i pronađu novi oblici teatarskog stvaranja vraćanjem na njegove iskone - glumca i glumu.

Foto: PR/ Promocija knjige Salke Šarića

Ova nas knjiga podsjeća na 45 atraktivnih scenskih prikaza u Šarićevoj režiji kao i na druge projekte realizirane u sklopu ovog programa. U ovim zanimljivim prezentacijama poetskog teatra najzastupljeniji su bili autori iz Mostara: Hamza Humo, Aleksa Šantić, Osman Đikić, Alija Kebo, Alma Fazil, Marko Tomaš, Mirsad Denjo…Tu su i etablirani bh. klasici kao Safvet-beg Bešagić, Meša Selimović, Ivo Andrić, Zuko Džumhur, Nikola Šop, ali i poznati i manje poznati svjetski pisci.

Salko Šarić istaknuti je dramski umjetnik i kulturni radnik. Njegovo Privremeno pozorište, poznato po predstavama Mit o postanku svijeta, Buzdovan i Pax americana, osvajalo je brojne nagrade na najpoznatijim festivalima u Europi. Šarić ima iza sebe ogromno glumačko i redateljsko iskustvo, a objavio je i nekoliko vrlo značajnih djela koja svjedoče o bogatom kulturnom životu Mostara, kao što su monografije Narodnog pozorišta, Privremenog pozorišta, Likovna pozornica, te Pozorišni repertoar u Mostaru.

O knjizi će na mostarskoj promociji, osim autora, govoriti i Edim Šator te Nedžad Maksumić dok će moderator biti Dario Terzić.

Kopirati
Drag cursor here to close