Dostojevski

Majstor psihološkog romana

Duboko je, kao nitko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.
Kultura / Knjige | 09. 02. 2024. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski književni klasik Fjodor Mihailovič Dostojevski (1821-1881), prema mnogim kritičarima jedan od najvećih pisaca svih vremena, preminuo je na današnji dan, 9. veljače 1881. godine.

Dostojevski je, piše Srna, privođen kao sudionik utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Vasiljeviča Petraševskog Butaševiča i osuđen na smrt 1849. godine, ali je kazna zamijenjena progonstvom u Sibir, gdje je proveo 10 godina.

Njegova rana djela nadahnuta su socijalnim tragedijama malih ljudi.

Osnovne odlike njegove literature - poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga predstavljaju glavnu preokupaciju modernog romana, a na svjetsku literaturu utjecao je više nego ijedan drugi pisac.

Duboko je, kao nitko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.

Napisao je romane: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Netočka Nezvanova" /nedovršen/, "Zapisi iz mrtvog doma" i "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji".

Od pripovijedaka je, između ostalog, napisao: "Bijele noći" i "Ujkin san", a bavio se i publicistikom - "Piščev dnevnik" i "Politički zapisi".

Video: Biography: Dostoyevsky (1975)

Dostojevski je jedan od najutjecajnijih pisaca ruske književnosti. Realizam Dostojevskog predstavlja svojevrsni prelaz ka modernizmu jer njegovo stvaranje upravo u epohi modernizma postaje neka vrsta uzora načina pisanja.

Utemeljivač je psihološkog romana, a, prema mnogima, i preteča egzistencijalizma.

Veliki dio života bio je u lošoj financijskoj situaciji, a morao je izdržavati i obitelj preminulog brata.

Dostojevski je često bio depresivan, kockao se i stalno vraćao dugove.

Jedno od najpoznatijih djela Dostojevskog "Zločin i kazna" napisano je u rekordno kratkom roku i brzo objavljeno kako bi pisac uspio vratiti kockarske dugove, a pošto ih je otplatio ponovo je ostao bez novca.

Taj roman je Dostojevskom donio slavu, ali ga nije spasio bijede.

Izdavač ga je ucjenjivao i nudio 3.000 rubalja za pravo da izdaje njegova djela, ali uz obvezu da napiše još jedan roman.

Nemajući izbora, Dostojevski je pristao. U isto vrijeme je napisao i knjigu "Kockar" zbog ugovora sa svojim izdavačem.

Preminuo je 9. veljače 1881. godine u Sankt Peterburgu od posljedica krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom. Poslije dva dana, sahranjen je na groblju Tihvin, pri Manastiru Aleksandra Nevskog. Procjenjuje se da je 40.000 ljudi prisustvovalo sahrani ovog književnog velikana.

Kopirati
Drag cursor here to close