Centar za kulturu

Medžlis IZ promovira knjigu | Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje

Kultura / Knjige | 06. 12. 2023. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Najava knjige

Promocija knjige "Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje" održat će se u mostarskom Centru za Kulturu u petak 8. prosinca s početkom u 19 sati.

Promotori knjige su: mostarski muftija Salem ef. Dedović, muftija u mirovini Seid ef. Smajkić, Ilham ef. Puce i Hasan Eminović.

Transparenti

Podsjetimo, kada je objavljena potencijalna lokacija dočeka Nove 2023. godine na parkingu između zgrade HNK i zgrade Vlade FBiH nastao je prosvjed Bošnjaka, jer se na tom mjestu tvrde, nalazio Lakišića harem. Nakon medijskih prepucavanja pojavili su se i transparenti "Najluđa noć na kostima Bošnjaka", "Oteto -prokleto!", "Nova 2024. Ne na Lakišića haremu"...

Inače, 23. lipnja 2023. godine održan je posljednji prosvjed protiv izgradnje zgrade HNK Mostar u središnjoj gradskoj zoni, a organizator prosvjeda bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na prosvjedu tada je zahvalio prosvjednicima što su "prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću".

Nakon niza prosvjeda, 6. srpnja 2023. sastali su se Dedović i Kordić, te je objavljeno kako je gotovo s prosvjedima.

''Iskazali smo dobru volju svih sudionika da sva otvorena pitanja rješavamo dijalogom, te kako nema potreba za bilo kakvim prosvjedima. Interes svih nas je mir i stabilnost, kao i vladavina prava, a nikako destabilizacija izgrađenih odnosa i suživota'', poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić nakon sastanka sa muftijom mostarskim Salemom ef. Dedovićem 6. srpnja ove godine. 

IZ nije diskriminirana

Mostarski muftija Selam ef. Dedović tvrdi da se radi o nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanja nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar, što su u Gradu, iz Tužiteljstva i suda više puta provjeravali. Dokumentacija je, rekao je Kordić ranije provjerljiva i javna.

Kordić je u Bljesak podcastu rekao i kako Islamska zajednica u Mostaru nije diskriminirana, kako govore, što se kaže može i dokazati. Sve što je bilo moguće vratiti vraćeno je, čak i mimo propisa naše države, jer zakon o denacionalizaciji nikada nije donesen. 

Na ove izjave je reagirala Islamska zajednica navodeći kako Kordić iznosi "površne opservacije o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Mostaru" te se tvrdi kako je "Islamska zajednica (IZ) diskriminirana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi IZ-a u Mostaru". 

Kopirati
Drag cursor here to close