Robert Michel

Književna djela ''Polumjesec nad Neretvom'' i ''Putovanja carskom zemljom'' predstavljena u Mostaru

Manje je poznato da se Bosna i Hercegovina pojavljuje u književnosti na drugim jezicima, a posebno na njemačkom jeziku.
Kultura / Knjige | 17. 11. 2017. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu dvodnevne Međunarodne konferencije o Robertu Michelu "Između Češke i Bosne i Hercegovine" u Mostaru je u petak upriličena i promocija knjiga "Polumjesec nad Neretvom" i "Putovanja carskim zemljama" u organizaciji Muzeja Hercegovine.

Manje je poznato da se Bosna i Hercegovina pojavljuje u književnosti na drugim jezicima, a posebno na njemačkom jeziku. Među znatnim brojem autora koji su se u svom književnom stvaralaštvu bavili bosanskim temama nema književnika na njemačkom jezičnom prostoru koji bi mogao ponuditi tako opsežno djelo o Bosni i Hercegovini kao što je to ponudio austrijski književnik Robert Michel (1876-1957).

Kako se u njegovom razmjerno bogatom i razgranatom književnom stvaralaštvu bosanskohercegovački motivi ne javljaju uzgredno nego čine okosnicu njegovog, prije svega pripovjedačkog djela, književni krugovi su ga nazivali bosanski pisac.

Ako se pri tome ima u vidu da je svojevremeno bio veoma popularan, čitan i priznat pisac, o čemu svjedoči i činjenica da je dobio najuglednije austrijske nagrade, onda se bez daljnjega može reći da je svojim djelima doprinio stvaranju određene predstave o našem podneblju u njemačkom kulturnom prostoru.

Ovaj pisac je u austrijsku literaturu uveo hercegovačku tematiku, budući da hercegovačko podneblje, posebno Mostar, čini prostor u kojima se odvija radnja njegovih pripovjedačkih djela i drama. Robert Michel je kao austrijski časnik u Mostaru služio vojsku te je dobro upoznao ovo podneblje i naše ljude.

Godine 1940. sabrao je Michel svoje bosanskohercegovačke pripovijetke i objavio u knjizi Polumjesec nad Neretvom(Halbmond über der Narenta). Djelo je doživjelo više izdanja. Polumjesec nad Neretvom je zbirka koja sadrži 14 novela i dva romana: Prokletstvo Azimbegovićevih (izvorno Voljeni glas) i Kuće uz džamiju. Za roman Kuće uz džamiju u izdanju poznatog berlinskog nakladnika S. Fischera, dodijeljena mu je ugledna nagrada nazvana po njemačkom književniku Heinrichu von Kleistu.

Autorovo djelo "Putovanja carskim zemljama" nastalo je 1912. godine kao putopis koji je opisivao ljepotu bosanskohercegovačke kulturne baštine, pogotovo stare mostove, razdoblje njihove gradnje i detalje vezane za ove građevine. Od svih građevina autora je najviše fascinirao Stari most, a Mostar je opisivao kao raj na zemlji. Knjiga se sastoji od osam cjelina od kojih neke imaju i više podnaslova. U knjizi se mogu pronaći detalji s autorovih putovanje od Mostara do Dubrovnika koje je prošao sa prvim automobilom na ovim prostorima u to vrijeme. Zanimljiva činjenica je kako autor opisuje jednu posebnu radost žitelja u Hercegovini koji s nestrpljenjem iščekuju kišu, pa poredi ovaj događaj sa dolaskom prestolonasljednika Franje Josipa I u Bosnu i Hercegovinu, u Mostar, koji je tom prilikom posjetio i obradovao njegove stanovnike.

Kopirati
Drag cursor here to close