Mika Antić

"Čuperak kose obično nose, neko na oku, neko do nosa"

Iz Novog Sada je kretao na mnoga putovanja i stizao do bluesa u njujorškim predgrađima, do peterburškog hotela u kome se ubio Jesenjin, do upoznavanja sa Prevertom u Parizu, do pjeskovite letonske obale, do oduševljenosti Pradom u Madridu.
Kultura / Knjige | 24. 06. 2021. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Miroslav Mika Antić (Mokrin, 14. ožujka 1932 - Novi Sad, 24. lipnja 1986.)

Popularni jugoslavenski pjesnik Miroslav Mika Antić umro je na današnji dan prije 35 godina, 24. lipnja 1986. godine u Novom Sadu.

Rođen je u mjestu Mokrin 14. ožujka 1932., a u rodnom mjestu pohađao je osnovnu školu da bi gimnaziju završavao u Kikindi i Pančevu.

Studirao je slavistiku (ruski i češki jezik) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živio je u Novom Sadu.

Prije negoli je postao poznat bavio se raznim poslovima: bio je mornar, radio u lutkarskom kazalištu, kao pomoćni građevinski radnik.

Osim pisanja bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je urednik časopisa "Ritam" i "Neven", "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Video: Miroslav Mika Antić - Nepovratna pesma

Iz Novog Sada je kretao na mnoga putovanja i stizao do bluesa u njujorškim predgrađima, do peterburškog hotela u kome se ubio Jesenjin, do upoznavanja sa Prevertom u Parizu, do pjeskovite letonske obale, do oduševljenosti Pradom u Madridu, do Bagdada sa 1001 danom umjesto 1001 noći, do Skandinavije, Australije, Portugala, Mongolije…

Bio je otac šestoro djece i imao tri braka koje je, prema njegovim riječima, doživio s mnogo ljubavi pretvorivši ih djelomično u poeziju.

Volio je boks, džudo i nogomet, more, svoj čamac, plovidbu Dunavom, ali je iznad svega volio druženje sa srodnim ljudima.

Video: Miroslav Mika Antić - PLAVI ČUPERAK (Tekst) - govori Mika Antić

Njegovi prijatelji bili su kako poznati slikari, kipari, glumci, pisci, novinari, kritičari, glazbenici, sveučilišni profesori tako i zlatari, brijači, prodavači novina, čistači ulica…

S obzirom da je Mika Antić bio veliki prijatelj mostarskog pjesnika Miše Marića, često je boravio i u gradu na Neretvi. Posljednji put neposredno uoči svoje smrti viđen je u društvu Miše Marića i nekoliko drugih prijatelja ispred tada popularnog mostarskog kafića "Tin" u Starom gradu.

"Bio je najčudesniji čovjek kojeg sam u životu sreo. Nepredvidiv, beskrajno odan prijatelj, rijedak filozof u čitavoj toj generaciji pjesnika", kazao je za njega Mišo Marić.

Video: Miroslav Mika Antić – NERETVA (Tekst)
Kopirati
Drag cursor here to close