Predstavljena u Mostaru

'Čovjek i njegova sjena' knjiga Ante Kovačevića koja izvlači iz anonimnosti nepriznate ljude heroje

Kultura / Knjige | 26. 11. 2013. u 18:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Matice hrvatske Mostar, večeras je u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, priređeno predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića 'Čovjek i njegova sjena'.

Anto Kovačević, bečki doktor filozofije, kao filozof promišlja tražeći odgovore na pitanja smisla komunističke vlasti te o odnosu vlasti i obrane prava pojedinca u državnom sustavu koji bi trebao štititi pojedinca. Zalaže se za ukidanje nasilja nad pojedincem u ime dobra zajednice. Amnesty International proglasio ga je 'zatvorenikom savjesti' jer on nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora.

Autor knjige ističe kako je trebalo napraviti ilustraciu, što je zapravo prvi dio knjige, drugi dio knjige želi oteti zaboravu sve Hrvatske žrtve koji su robijali i koji su kostolomci i kičmolomci ovog naroda u zeničkoj staklari.

''Jer ja sam robijao u Zenici bio sam osuđen na montiranom procesu na osam ipol godina robije i izvlačim iz anonimnosti nepriznate ljude heroje, da bi im dao moralnu satisfakciju i njima i njihovim obiteljima'', rekao je autor knjige Anto Kovačević za Bljesak.info, te ističe

''Tu ima daleko većih sudbina koji su puno više propatili nego ja, kojima je sam proces montiran dok su bili u zatvoru npr. fra Ivan Turudić Hrvat iz Hercegovine, Krešo Nižić, Miroslav Crnjac, Drago Dragičević, Radojko Jurčević… jer na Hrvate u Hercegovini bio otvoren lov na hrvate iz Udbe'', nadodao je autor.

Knjiga je monografija o Zeničkom zatvoru i prva takve vrste u hrvatskoj publicistici. Po riječima autora o ovom zatvoru se malo zna npr. zatvor u Zenici je promijenio 5 država od 1866. do danas.

''I treće ima jedna krasan prilog sa slikama dokumentima kako su Udbaši 'kokali' Hrvate i političke emigrante u migraciji kao bijedne golubove'', istaknuo je autor.

Zanimljivost knjige je i u tomu što govori i o iskustvu tajnog agenta Udbe Željka Kekića (sjena) koji je osobno uhodio Antu Kovačevića, a s kojim se on (autor) nakon svega što je proživio kao hrvatski robijaš susreće i razgovara.

''Ova knjiga je testament totalitarnom sistemu i komunističkom ludilu koji je zatvarao ljude što drugačije shvaćaju slobodu, što drugačije misle i jer su poštivali i Ustav SFRJ koji je bio temeljni argument moje obrane, jer Ustavom su bili zagarantirani pravo na mišljenja, slobode govora i opredjeljenja sve do odcjepljenja. Ja kao Hrvat nisam ništa tražio za svoj narod što nisam bio spreman priznati svakom drugom narodu Europe i svijeta. To su džentlmenski stavovi, a ja sam bio osuđen kao hrvatski nacionalist na osam ipol godina''.

Istraživanje za ovu knjigu, otkrio nam je autor, trajalo je oko dvije ipol godine, a po njoj je urađen i film u produkciji HRT-a, koji je na natjecanju u Amsterdamu bio među tri najbolja dokumentarna filma. Knjiga se trenutno promovira po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Anto Kovačević rođen je 1952. Za vrijeme komunističkog režima, 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama.

Anto Kovačević rođen je 1952. Za vrijeme komunističkog režima, 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama.

Kopirati
Drag cursor here to close