Narodno pozorište Mostar

Završena 'Mostarska liska': Najbolja predstava „Ritina škola“

Završeno je ovogodišnje, 18. po redu izdanje Festivala komedije „Mostarska liska“.
Kultura / Kazalište | 29. 09. 2021. u 21:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom nagrada i koncertom Divanhane završen je 18. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“.

Najboljom predstavom prema ocjeni žirija medija, čije su članice Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, proglašena je predstava „Pozorište za početnike“ Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada „Avazov zmaj“ pripala je domaćinima,  predstavi  „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta Mostar.

I žiri publike, u sastavu Nada Dalipagić, Sarah Sarić i Faris Smajkić, najboljom predstavom je proglasio predstavu „Heroj nacije“.

Stručni žiri (Almir Imširević, Marko Misirača, Velimir Njirić)  je dodijelio četiri Velike liske.

Najboljom glumicom festivala proglašena je Jelena Kordić Kuret, za ulogu u predstavi „Ja od jutra nisam stao“  Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Foto:PR / Najboljom glumicom festivala proglašena je Jelena Kordić Kuret

„Ova nagrada me prijatno iznenadila i obradovala. Dijelim je sa kompletnom ekipom, jer bez dobro uštimanog mehanizma, mi smo samo pokušaj“, istakla je Jelena Kordić Kuret.

Željko Erkić, koji je glumio Bukaru u predstavi „Hamleta u selu Mrduša Donja“, Narodnog pozorišta Republike Srpske, osvojio je Veliku lisku za najboljeg glumca festivala.

''Posebna je čast dobiti jednu ovakvu nagradu, posebno na ovom festivalu u Mostaru, jer su grad Mostar i ljudi u njemu reper duhovitosti i dobre komedije. Ovdje često dolazimo s dozom treme, jer ne znamo kako ćete vi to prihvatiti'' istakao je Erkić.

Veliku lisku, nagradu „Ahmet Obradović“ za najbolju režiju,  osvojio je Nikola Pejaković za režiju predstave ''Hamleta u selu Mrduša Donja'' Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

Pejaković se zahvalio mostarskoj publici i organizatorima festivala, podsjetivši kako Narodno pozorište Republike Srpske redovno i vrlo rado učestvuje na ovom festivalu.

Veliku lisku za najbolju predstavu u cjelini osvojila je ''Ritina škola'', u režiji Marka Torjanca pozorišta „Planet Art“ iz Zagreba.

Vkasnik pozorišta, glumac i reditelj Marko Torjanac istakao je da dodjeljena im nagrada ima veliki značaj.

''Ova nagrada nam je posebno važna jer smo mi nezavisno pozorište, pa je nagrada  ustvari jedan veliki i dragocijen vjetar u leđa našem radu'' istakao je Torjanac.

Foto:PR / Koncert grupe Divanhane 

Ovogodišnju „Mostarsku lisku“, zatvorio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta  Rašid Hadžović.

„Iako je prošao teške trenutke, zahvaljujući Mostarkama i Mostarcima koji su sačuvali vjeru i senzibilitet prema kulturi i umjetnosti, te ljudima koji su ulagali velike napore, a posebno ove i prošle godine u ovim teškim korona vremenima, festival je ipak napredovao i sačuvao se na stazama uspješnosti i prepoznatljivosti gdje oduvijek i pripada. Tome u prilog govori i činjenica da je ove godine Mostarska liska obilježila punoljetstvo i da se već odavno pozicionirala na značajno mjesto na međunarodnoj mapi festivala komedije u čitavoj regiji. Time je pokazala da je žanr komedije bio i ostao živ u našem gradu i društvu. Naša je obaveza čuvati mostarski humor i duh. Zbog toga  razvijamo „Mostarsku lisku“, jedan od simbola Mostara koja svojom posebnošću i vrijednošću naš grad predstavlja ne samo širom zemlje nego i u regionu'', istakao je Hadžović.

U čast nagrađenih upriličen je i koncert grupe „Divanhana“.

Kopirati
Drag cursor here to close