Sarajevo

Zatvoren treći međunarodni studentski, kazališni i filmski festival Postfest

Nedjelja je bila posljednji dan festivala na kojem je prikazan još jedan filmski slot, te kazališna predstava. Filmski slot je održan u kinu Meeting Point, a publika je uživala u četiri studentska filma s regionalnih akademija.
Kultura / Kazalište | 08. 11. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tri dana prepuna filmskih i kazališnih sadržaja, završio je ovogodišnji, treći Međunarodni studentski, kazališnio i filmski festival Postfest! Nedjelja je bila posljednji dan festivala na kojem je prikazan još jedan filmski slot, te kazališna predstava. Filmski slot je održan u kinu Meeting Point, a publika je uživala u četiri studentska filma s regionalnih akademija.

Foto:PR / Zatvoren treći međunarodni studentski, kazališni i filmski festival Postfest

S Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, gledali smo film “JUŽNO VOĆE” u režiji Josipa Lukića: južno voće je osvježavajuće, ali na velikim vrućinama brzo se kvari. „PRIČA O KURVAMA“ je film Milice Maletin sa Akademije umetnosti Novi Sad koji govori o tri pijana momka, koji u velikoj nestašici za seksom, a u dijametralno suprotnim stavovima o ljubavi, odlučuju da pozovu prostitutku. S Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana prikazan je još jedan film, „SPRINTAJ MI LJUBEZEN“, u režiji Sare Polanc, koji postavlja pitanje: može li stara ljubav pobijediti novu zaljubljenost i pomoći ogorčenom paru da ponovno zapali svoju iskru?

Za kraj filmskog programa ovogodišnjeg Postfesta, prikazan je film sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, u režiji Isidore Ratković, “ZAŠTO NE ZAPLEŠETE?” koji nam priča priču o mladom paru koji se useljava u svoj novi, zajednički dom. Bježeći od odgovornosti, odlaze na vožnju biciklom koja ih odvodi u dvorište puno stvari na prodaju- stvari iz života koji jedan čovjek ostavlja iza sebe.

Foto:PR / Zatvoren treći međunarodni studentski, kazališni i filmski festival Postfest

Za kraj kazališnog programa gledali smo predstavu “ČERNOBILJSKA MOLITVA” s Akademije umetnosti Novi Sad, koja je nastala na osnovu istoimenog “romana glasova” Svetlane Aleksijevič. Glavni junaci nesvakidašnje dokumentarističke proze su i žrtve i spasioci, i djeca i vojnici i žitelji avetinjske ozračene oblasti ograđene tablama upozorenja, i znanstvenici i psiholozi, liječnici, preživjeli, evakuirani i povratnici. Oni svi u pero Svetlane Aleksijevič govore riječi koje se stapaju u jednu, jedinstvenu černobiljsku molitvu za postradale i one koji će još dugo snositi teške posljedice. Nakon predstave je održan i posljednji POSTFESTUM za ovu godinu, kroz koji je publika mogla saznati sve što ih dodatno zanima o predstavi, a moderator je bio Faruk Hajdarević, student glume.

Ovogodišnji Postfest je u suludom vremenu u kojem živimo okupio 30 mladih studentica i studenata iz Ljubljane i Novog Sada, povezao ih s kolegama s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te disao i živio kazalište i film tri dana!

Foto:PR / Zatvoren treći međunarodni studentski, kazališni i filmski festival Postfest

Zahvaljujemo se publici koja je vjerno pratila festival i sudjelovala na svim programima i sadržajima. Zahvaljujemo se kinu Meeting Point i Pozorištu mladih Sarajevo na izvrsnoj suradnji, podršci i gostoprimstvu koje je pomoglo da naš festival ima puni sjaj. Također, zahvaljujemo se našim medijskim pokroviteljima, te donatorima SHL Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Vidimo se naredne godine, na 4. Postfest-u!

Kopirati
Drag cursor here to close