Sporna predstava?

Udruženje redateljica i redatelja u BiH: Priopćenje Veleposlanstva Ruske Federacije smatramo prijetnjom

Kako ističu, "problem je što je rusko veleposlanstvo zaboravilo da redateljice i redatelji u ovoj zemlji, ma kako ona bila i posna i bosa, mogu režirati šta hoće i kako hoće".
Kultura / Kazalište | 05. 03. 2023. u 09:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jednog jutra, u jednoj maloj balkanskoj zemlji, u ruskom veleposlanstvu su shvatili tko je kriv. Rat, sankcije, inflacija – za sve je kriva redateljica! Ona je izrežirala predstavu u Narodnom pozorištu te male balkanske zemlje i carstvo se srušilo", stoji u priopćenju Udruženje redateljica i redatelja u BiH.

Naime, reagirali su oni na istup ruskog veleposlanstva u BiH te optužbe na račun Narodnog pozorišta u Sarajevu i redateljice Selme Spahić.

"Ovo izgleda kao početak neke pripovijetke Danila Harmsa, genijalnog ruskog književnika iz tridesetih godina prošlog vijeka, koji je jedan od začetnika europske književnosti apsurda. Ipak, ovo nije literatura. Ovo je stvarni događaj u Bosni i Hercegovini, 2023. godine. Koliko god zvuči bizarno, Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH je objavilo svoju kritiku za predstavu "Idiot", koju je prema motivima istoimenog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Narodnom pozorištu Sarajevo, režirala Selma Spahić, rediteljica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Da se rusko veleposlanstvo zadržalo na pozorišnoj kritici, ovaj čudni događaj bi bio samo neobičan potez nekog službenika veleposlanatva. Ali je odlučila da našoj koleginici objasni što smije, a što ne smije raditi u kazalištu; iz kakve obitelji ona dolazi; u kojem rodu treba da bude ime njene profesije i smije li govoriti o bomardiranom pozorištu u Mariupolju. Povrh svega, naša je koleginica upozorena da može da režira Dostojevskog samo onako kako se režira u Rusiji i kako se režiralo u Sovjetskom savezu. Nije problem samo u tome što je rusko velkeposlantvo zaboravilo da je Danil Harms davno napisao pripovijetku, remek-djelo, "Starica" koja je parodija na roman "Zločin i kazna" F.M. Dostojevskog", stoji u priopćenju Udruženje redateljica i redatelja u BiH.

Kako ističu, "problem je što je rusko veleposlanstvo zaboravilo da redateljice i redatelji u ovoj zemlji, ma kako ona bila i posna i bosa, mogu režirati šta hoće i kako hoće".

"Da je kod nas umjetnost slobodna. Kao što bi umjetnost trebala biti slobodna u svakoj zemlji. S obzirom da ova intervencija protiv naših umjetnika dolazi iz zemlje iz koje umjetnici bježe, jer neistomišljenici završe u zatvoru ili skončaju otrovani ili pod čudnim okolnostima - mi priopćenje Veleposlanstva Ruske Federacije smatramo prijetnjom", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, rusko veleposlanstvo u BiH optužilo je Narodno pozorište u Sarajevu za proturusku propagandu izražavajući negodovanje zbog načina na koji je u toj najstarijoj kazališnoj kući u BiH postavljena predstava Idiot Fjodora Dostojevskog.

Na službenoj mrežnoj stranici veleposlanstva redateljici Selmi Spahić predbacuje se da nije dobro informirana, a sarajevskom Narodnom pozorištu da se koristi za propagandu "na isti način kao što su nacisti iskoristili Dramsko kazalište Mariupolja za ubojstvo ljudi".

Veleposlanstvo također poručuje da bi kulturu u Sarajevu "trebalo osloboditi od politike i od nacizma".

Kopirati
Drag cursor here to close