Mnogo sadržaja

Treći dan Susreta kazališta lutaka: Izumire li nam mašta?

Predstava ''Priča bez kraja'' prije svega govori o nedostatku mašte, o tome kako danas mašta izumire i ako dopustimo, izumrijet će i svijet mašte.
Kultura / Kazalište | 15. 09. 2022. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S predstavom ''PRIČA BEZ KRAJA'' s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku započeo je treći dan Susreta kazališta lutaka BiH.

Predstava je nastala po motivima Michaela Endea: ''Beskrajna priča'' u izvedbi Nine Vidan i Laure Šalov pod mentorstvom Tamare Kučinović.

Predstava ''Priča bez kraja'' prije svega govori o nedostatku mašte, o tome kako danas mašta izumire i ako dopustimo, izumrijet će i svijet mašte. Svojom igrivošću i humorom ona nas vraća u sretne dane djetinjstva i ponovno nas uči da maštamo, da se igramo i da ostanemo djeca. Ta velika tema predstave provlači se kroz prizmu prijateljstva, hrabrosti i osjećaja vrijednosti vlastitog ja. Ostanimo/postanimo djeca, iskreirajmo fantastiku ponovno, jer nju treba spasiti.

Zatim je u takmičarskom programu igrala predstava ''OLOVNI VOJNIK'' (H.C. Andersen) u režiji Maria Drmaća. "Olovni vojnik” je priča o ljubavi i prijateljstvu. Olovni vojnik snagom ljubavi koju mu je pružila balerina pobjeđuje sve prepreke i nedaće, uspješno se vraća iz pustolovine koju je doživio nakon pada s prozora i putovanja kroz kanalizaciju, pa sve do okeana, te se ipak uspio vratiti svojoj ljubavi koja mu je davala snagu. Svoj nedostatak zahvaljujući njoj, shvata kao vrlinu, jer se prisjećao onoga što mu je rekla: "Ovo što ja radim je umjetnost! Plešem na jednoj nozi. Ja to radim određeno vrijeme i onda prestanem. Ali to što ti radiš je hrabrost, živjeti sa jednom nogom je hrabrost, vrlina, a ne nedostatak!" U predstavi igraju Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

Na Gradskom trgu, Toni Leaković je izvodio svoj performans ''Žongler na ulici''. Također, u Maloj sali održana je i promocija knjige ''Na kraju duge'' Taika Ganića, a promotori su bili Dženan Kos, Melida Travančić i Taik Ganić.

Foto: JU KSC Bugojno / Promocija knjige ''Dizajn/Portfolio plakata, logotipa, ilustracija'',  

Još jedna takmičarska predstava odigrana je trećeg dana Festivala, u izvedbi Kazališta lutaka Mostar, predstava ''MOJ PRIJATELJ BUMBI''. Režiju i tekst potpisuje Siniša Novković, igrali su Ana Ljubić, Tibor Oreč, Jadranka Popović, Miljko Anela Planinić i Ivan Nevjestić. Moj prijatelj Bumbi je topla priča o odrastanju, zaigranosti, mašti i bezuvjetnoj ljubavi koja pršti iz svakog djeteta. Sjećanje na djetinjstvo je šaroliko, no jedno je sigurno - svi smo bili djeca. Ova priča je upravo o tom djetetu koje živi u nama i koje ne smijemo odrastanjem potisnuti dalje od sebe. Bumbi je plod mašte jednog djeteta, koje u svojoj zaigranosti ne nailazi na razumijevanje odraslih. Ova je predstava prepuna raznih šala, munjevitih gegova i zabavnih songova koji će zasigurno nasmijati djecu, ali i roditelje.

Nakon predstava održani su okrugli stolovi na kojem su se razmjenila mišljenja, pohvale, kritike.

Za kraj dana, održana je promocija knjige Antonia Džolana, ''Dizajn/Portfolio PLAKATA, LOGOTIPA, ILUSTRACIJA'', promotori: Vahid Duraković, Antonio Džolan i Adna Rizvan.

Četvrtog dana 25. Susreta nas očekuju dvije predstave te panel diskusija ''Lutkarsko pozorište i dječija publika''.

Kopirati
Drag cursor here to close