Tennessee Williams

Staklena menažerija - Nova predstava HNK Mostar

Kultura / Kazalište | 30. 11. 2023. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar ''Staklena menažerija'' igrat će u ponedjeljak, 11. i u četvrtak, 14. prosinca u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Predstavu je režirao Ivan Planinić po istoimenom dramskom tekstu američkoga pisca Tennesseeja Williamsa. Građanska je to drama smještena u dom američke obitelji Wingfield, u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O'Connor.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević i Ivan Skoko. Dramaturg je Dragan Komadina, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sandra Milavić, autor glazbe Nikša Marinović, oblikovatelj svjetla Alen Marin i oblikovatelj zvuka Luka Gamulin.

Predstava ''Sretni ljudi'' na rasporedu je u četvrtak, 7. prosinca u 20 sati. Predstava je nastala prema tekstu Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i dosad je osvojila tri nagrade. Inteligentnim humorom, sjajnim glumačkim ulogama i vizualnom dojmljivošću ''Sretni ljudi'' osvajaju publiku svakim novim igranjem. Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Dva gostovanja kultne predstave ''Ajmo na fuka'', autora i redatelja Dragana Komadine zakazana su za početak prosinca. U Bijelom Polju u Crnoj Gori predstava gostuje 1. prosinca, a u Brčkom 4. prosinca. ''Ajmo na fuka'' od premijere 2015. godine puni kazališne dvorane, a gostovala je u Pragu, Beču i Brnu, pored gostovanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close