Pretpremijera

FOTO|'Spremni' vratili posjetitelje u mostarski HNK

Ova predstava, ponosno ističe Vukoja, napravljena je domaćim HNK snagama.
Kultura / Kazalište | 24. 06. 2020. u 22:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretpremijerom predstavom 'Spremni' posjetitelji su se u srijedu, prvi put nakon pandemije, vratili u gledalište Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Prvi čovjek HNK, Ivan Vukoja kazao je uoči predstave kako su čitavo razdoblje epidemije radili pod posebnim uvjetima te da su bili aktivni, ali prateći epidemiološke mjere zbog prisutnosti virusa.

Ova predstava, ponosno ističe Vukoja, napravljena je domaćim HNK snagama.

Radnja 'Spremnih' vrti se oko obitelji suočene s apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha. Ovaj tekst, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazavanoj korona virusom.

U kazališnom komadu se tematizira odnos roditelj – dijete, a autorica se zapravo bavi kontrolom i istraživanjem slobode te nametanjem straha kao sredstva postizanja moći.

Dramaturginja Kristina Gavran kazala je kako je predstavu napisala prije osam godina, ali da je tek, zbog pandemije, dobila još veći smisao.

U predstavi igraju: Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Dražen Pavlović i Anja Kraljević. Scenografiju potpisuje Dalibor Nikolić, a glazbu Andrijan Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close