Stižu "Sretni ljudi"

Siječanj u HNK Mostar u znaku nove predstave i starih kazališnih hitova

Riječ je o predstavi „Sretni ljudi“ autorice Nine Mitrović, jedne od najistaknutijih i najboljih hrvatskih dramatičarki danas, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.
Kultura / Kazalište | 17. 01. 2023. u 18:28 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi je mjesec nove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u znaku premijerne izvedbe nove predstave.

Nova predstava HNK Mostar 

Riječ je o predstavi „Sretni ljudi“ autorice Nine Mitrović, jedne od najistaknutijih i najboljih hrvatskih dramatičarki danas, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Zanimljivo je kako je ovo praizvedba teksta „Sretni ljudi“, a premijera je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine u HNK Mostar. Prva je repriza u utorak, 24. siječnja u 20 sati.

Tko su "Sretni ljudi"? 

Dramski tekst „Sretni ljudi’“ nema klasičnu strukturu. Može ga se promatrati kao zbirku kratkih monodrama. Slijedom toga moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran.

Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobiva kaleidoskopska struktura. Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt. 

"Spremni" Kristine Gavran i režiji Jelene Kordić Kuret 

Predstava „Spremni“ autorice Kristine Gavran u režiji dramske prvakinje HNK Mostar Jelene Kordić Kuret na rasporedu je u petak, 27. siječnja. Drama se događa u jednoj obitelji, likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kćer. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba, ili kako Otac u obitelji kaže „Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni.“ Otac i Majka su puni straha, i tim strahom doslovno hrane svoju djecu.

Kultni "Identitluk" ponovo igra krajem mjeseca 

Sada već kultna predstava „Identitluk“, koja je gostovala po cijeloj Bosni i Hercegovini, osvojila nagrade i oduševila publiku, igra u ponedjeljak, 30. siječnja i u utorak, 31. siječnja.

„Identitluk“ je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. Dramaturški je okvir predstave suočavanje dominantnih bosanskohercegovačkih identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej „U ime identiteta“.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, nezaposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte.
Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close