30. listopada

Premijera u Pozorištu lutaka u Mostaru

U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka, Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.
Kultura / Kazalište | 27. 10. 2023. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 30. listopada, u Pozorištu lutaka u Mostaru, održat će se premijera predstave ''Bilo jednom jedno jaje'' prema tekstu slovenačke književnice, Saše Eržen, a u režiji Silvana Omerzua, koji je takođe kreator lutaka i scenografije.

Ova predstava, namijenjena najmlađoj pozorišnoj publici, je već treća premijera Pozorišta lutaka ove godine.

U njoj se oživljavaju likovi Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda, koji imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama.

Usred šume Zec pronalazi jedno jaje i sve šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim osobinama ličnosti, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti.

Predstava ''Bilo jednom jedno jaje'' izvodi se na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama vođenim otpozada. To je jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka.

Originalnu glazbu za predstavu napravio je Vasko Atanasovski, saksofonist i flautist, jedan od najkreativnijih i najsvestranijih slovenskih kompozitora i glazbenika, poznat po svojim međužanrovskim suradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim, tradicionalnim muzičarima i majstorskom pristupu svim stilovima glazbe.

U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka, Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Prva repriza predstave je već u srijedu, 1. studenog u 18 sati.

Karte se mogu rezervirati na web stranici Pozorišta www.plm.ba, ili na telefon 036 552 625.

Kopirati
Drag cursor here to close