FOTO

Premijera u Mostaru: ''Rechnitz - Anđeo Uništenja'' je priča o pijanstvu, razvratu i masakru

''Okupili smo se umjetnošću jer je Elfriede Jelinek na najbolje mogući način shvatila i provela ovo djelo, a umjetnost je u stanju na njabolji način govoriti o nečemu što možda u svakodnevnom životu ne možemo''
Kultura / Kazalište | 27. 02. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom HNK u subotu 26. veljače održana je premijera predstave''Rechnitz - Anđeo Uništenja''.

Riječ je prvoj koprodukciji jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. 

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost.

U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Foto: Bljesak.info / Premijera predstave ''Rechnitz - Anđeo Uništenja'' u Mostaru

Glumica HNK Mostar Jelena Kordić, ranije na press konferenciji (25. veljače) navela je kako tekst ove predstave tako dobro rezonira sa svim onim što svi mi živimo zadnjih 30 godina.

''Nismo mogli ni slutiti u kojem i kavom trenutku ćemo izaći s predstavom u Mostaru i kakav će jedan dodatni kontekst ova predstava pokrenuti. Svjesni smo toga da mi s ovim umjetničkim činom ne možemo puno promijeniti na globalnom planu, ali možemo u ovoj našoj maloj zajednici'', kazala je tada Kordić.

Selma Alispahić, glumca Sarajevskog ratnog teatra ranije je navela kako se radi o predstavi koju HNK Mostar i SARTR mogu pokazati bilo gdje u Europi i svijetu.

Foto: Bljesak.info / Premijera predstave ''Rechnitz - Anđeo Uništenja''

''Okupili smo se umjetnošću jer je Elfriede Jelinek na najbolje mogući način shvatila i provela ovo djelo, a umjetnost je u stanju na njabolji način govoriti o nečemu što možda u svakodnevnom životu ne možemo'', kazala je Alispahić.

Foto: Bljesak.info / Premijera predstave ''Rechnitz - Anđeo Uništenja''

Radnja drame "Rechnitz - Anđeo uništenja" bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za susjede, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire - od kojih je jedan bio njen ljubavnik - a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Židova na prinudnom radu.

Kopirati
Drag cursor here to close