Otvara se Večernja scena

Premijera predstave 'Žena Jevrejka' u Pozorištu lutaka u Mostaru

Dramski komad govori o zločinu nečinjenja, u vremenima uvođenja rasnih zakona u Njemačkoj, tridesetih godina prošlog stoljeća.
Kultura / Kazalište | 10. 07. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerom predstave ''Žena Jevrejka'' u srijedu, 12. srpnja u 20 sati otvorit će se Večernja scena u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Spomenuta predstava inspirirana je jednočinkom iz djela Bertolta Brechta ''Strah i bijeda Trećeg Reicha''. U predstavu su interpolirani i dijelovi iz romana ''Baraba'' i ''Sibila', švedskog nobelovca Pera Lagerkvista. Dramaturgiju ovih tekstova i režiju predstave potpisuje Nedžad Maksumić, umjetnički direktor i dugogodišnji glumac ove teatarske kuće.

Scenografiju i kostimografiju predstave uradila je Sabina Trnka, a autor scenske glazbe je Atilla Aksoj. U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Ena Husić, Lejla Pajić, Tarik Bajramović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

Ovaj dramski komad govori o zločinu nečinjenja, u vremenima uvođenja rasnih zakona u Njemačkoj, tridesetih godina prošlog stoljeća. Ali, u ovakvoj dramaturškoj obradi, ovaj tekst postaje suvremen i svevremen, i u njemu se mogu prepoznati sve žrtve progona u svim vremenima progona. Krivica visi ne samo nad onima koji zločine čine nego i nad onima koji ih šutke promatraju, priopćeno je iz Pozorišta lutaka u Mostaru.

Iz te kulturne ustanove navode kako će na Večernjoj sceni svake godine biti izvedena barem po jedna predstava za odraslu publiku. Prva repriza predstave predviđena je za 19. srpnja u 20 sati, u sklopu kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023''.

Kopirati
Drag cursor here to close