"Jedi zdravo, šetaj pravo"

Premijera u Mostaru: Tražilo se mjesto više

Kultura / Kazalište | 15. 06. 2023. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Premijera predstave "Jedi zdravo, šetaj pravo"

Premijera predstave "Jedi zdravo, šetaj pravo" prema tekstu i u režiji Nedžada Maksumića održana je u četvrtak u prepunoj Velikoj sali Pozorišta lutaka u Mostaru.

Ova predstava je već druga premijera Dječjeg dramskog i lutkarskog studija Pozorišta lutaka u Mostaru, u kojoj je glumilo sedamnaestero djece iz mostarskih osnovnih škola uzrasta od devet do jedanaest godina.

Voditeljica ovog Studija je bila dramska pedagoginja Adela Lerić, inače inspicijentica u Pozorištu lutaka. Uz nju, u radu Studija sudjelovao je i Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Foto: PR / Premijera predstave "Jedi zdravo, šetaj pravo"

Ovo je samo jedna od mnogih aktivnosti kojima Pozorište lutaka obilježava 70 godina postojanja i rada.

Rad s djecom trajao je oko šest mjeseci. U okviru tog rada je održana i audicija na kojoj su odabrani najbolji, a nakon toga teatarske vježbe i cijeli niz proba na prihvaćanju teksta, vježbama glasa i govora, scenskom pokretu, lutkarskim i koreografskim elementima, te na finalizaciji cijelog projekta do premijere.

U ovom razigranom igrokazu djeca igraju za djecu i, poput profesionalnih glumaca, ostvaruju da kazališna magija pređe granice scene, da njihova igra zarazi publiku i ponudi joj maštovita rješenja koja nude djeca glumci. Tako djeca pobjeđuju sve zapreke i svojom igrom ruše sve granice.

Ova premijerna predstava imat će prvu reprizu već u petak, 16. lipnja u 19:00 sati, a karte za nju se mogu rezervirati putem web stranice Pozorišta lutaka u Mostaru

Kopirati
Drag cursor here to close