Dječak koji je sanjao more

Nova premijera u Pozorištu lutaka Mostar

U predstavi igraju Igor Vidačković u ulozi Dječaka, Nina Popović, koja igra More, Ali Kamer Aksoy, kao Delfin, i Diana Ondelj-Maksumić, koja Odgajateljicu.
Kultura / Kazalište | 11. 02. 2021. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka Mostar ovu godinu započinje novom premijerom. Bit će to lutkarska predstava za djecu prema tekstu Selme Parisi ''Dječak koji je sanjao more'' u režiji Zijaha Sokolovića, koji je kreirao i scenografiju.

Oko ove predstave okupila se vrhunska ekipa suradnika. Kreaciju lutaka i njihovu izradu preuzela je Luči Vidanović iz Rijeke, kostime je kreirala Lejla Hodžić iz Sarajeva, ilustracije za predstavu i dizajn plakata napravila je Tajma Guzin, kompjutersku animaciju Nikola Galić, a scensku muziku Atilla Aksoj.

Asistentica režije je Emina Kovačević. Scenografiju je izradio Đenan Behmen, a napravljena je u radionici Pozorišta lutaka.

U predstavi igraju Igor Vidačković u ulozi Dječaka, Nina Popović, koja igra More, Ali Kamer Aksoy, kao Delfin, i Diana Ondelj-Maksumić, koja Odgajateljicu.

Ova dirljiva priča o usamljenosti i snovima govori o dječaku koji, u sivom okruženju doma za djecu bez roditelja, sanja da će biti usvojen i otići na more, tamo da bude sretan i slobodan.

Nakon što usvojitelji odustanu, dječak odlučuje da sam, barem u svojim snovima, sa svojim izmaštanim roditeljima, ode na more. Predstava pripovijeda o vječitoj želji i nadi svakog čovjeka da se vlastita sudbina može uzeti u svoje ruke, dosanjati i promijeniti na bolje, uprkos svim nevoljama i preprekama.

Prva repriza predstave ''Dječak koji je sanjao more'' je već u nedjelju, 14. veljače u sali Pozorišta lutaka u Mostaru sa početkom u 11 sati, a zatim su predstave raspoređene u ritmu srijeda-nedjelja, sve do kraja ovog mjeseca.

Rezervacije za karte su obavezne.

Kopirati
Drag cursor here to close