Žarko Potočnjak

Poznati hrvatski glumac napušta glumu: Ima novo zanimanje!

Žalosti ga najviše što su se i mladi glumci našli u takvoj situaciji, a najviše ga zabrinjava, kako je i rekao, to što nema nikakvih naznaka za neke promjene u skorijoj budućnosti.
Kultura / Kazalište | 03. 02. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak nakon više od pet desetljeća oprašta se od glume, i to znakovito – na svoj 75. rođendan koji danas slavi.

O njegovu povlačenju pisalo se i govorilo ovih dana u medijima, a u nekima od njih pojavila se informacija da odlazi jer ga ljute mladi naraštaji glumaca, no Potočnjak kaže da su razlozi njegova povlačenja krivo interpretirani.

Situacija kaotična

"Ne odlazim zbog mlađih generacija, već jednostavno zbog situacije u kojoj su se našli kazalište i film. U njima je uvijek bio neki kaos i teško se postizao kakav rezultat, a sada u ovoj pandemiji to je takvo rasulo da ne vjerujem da će se u idućih četiri-pet godina išta poboljšati i zato ne želim više imati posla s time. Radije ću doma čitati knjige", kaže Potočnjak.

Žalosti ga najviše što su se i mladi glumci našli u takvoj situaciji, a najviše ga zabrinjava, kako je i rekao, to što nema nikakvih naznaka za neke promjene u skorijoj budućnosti, piše Večernji.hr

"Ne poduzima se ništa po tom pitanju, umjesto da stisnu šake i pokušaju nešto napraviti. Ne znam što bi to bilo konkretno, ali kad smo mi bili mladi i kad nam situacija nije bila sklona, mi smo, recimo, pokrenuli Histrion, kazališnu družinu koja danas ima i dvoranu. Mladi glumci moraju pronaći neki svoj način, a ne rade ništa osim što kukaju", kaže glumac koji nam je otkrio i zbog čega će upravo danas obznaniti svoju neopozivu odluku o prestanku bavljenja glumom.

"U šali sam rekao da ću to napraviti na svoj rođendan. Pozvat ću si dva-tri frenda da popijemo kavu i onda ću im to obznaniti. Ali, iskreno, i da mi nije rođendan i da nije ovakva situacija, glumom se više ne bih bavio. Zbog čega? Smatra li da glumačka profesija više nije kvalitetna kao nekad?", kazao je. 

Prozivka današnjoj glumi

"Pogledajte samo te sapunice i što se sve piše o glumcima. To ne sliči ni na što. Nema tu više gušta. Neki bi mogli reći da samo kukam, ali jednostavno mislim da je kazalište u kvaliteti barem prepolovljeno. U glumi smo trenutačno na jednoj četvrtini onoga što su nekada radili veliki hrvatski glumci. O njima su se pisali eseji i knjige", ističe Potočnjak i nastavlja:

"Od mladih glumaca jako volim Filipa Jurčića i Amara Bukvića, prijateljujem s njima, ali to su dečki koji su već toliko u tim sapunicama da i odigraju u kazalištu neku ozbiljnu ulogu, teško to čovjek u sebi može spojiti, njega u sapunici pa onda, na primjer, kao Hamleta. To je kaos koji se ne da spojiti. Glumac ni sam više ne zna je li glumac sapunica ili kazališni glumac", istaknuo je Potočnjak. 

Spominjemo mu i financijski aspekt zbog kojeg mnogi prihvaćaju uloge u sapunicama, u kojima se i Potočnjak okušao.

Prije 12 godina tumačio je lik Bože Hajduka u seriji Nove TV “Najbolje godine”.

"Snimio sam samo jednu sapunicu i imao dvostruko veći honorar od svih drugih, ali to mi je bio džeparac. Nekad sam za seriju mogao kupiti kuću, a sada ne mogu ni dva kvadrata. To nije novac, i smiješno je kad netko kaže da to radi zbog novca. Odi cijepat drva i jednako ćeš zaraditi", odrješit je Potočnjak, koji zna što će raditi u mirovini.

Novo zanimanje

"Imam malo imanje kraj Okića, lijepo mi je tamo. Imam stolarsku radionicu i volim raditi modele brodova. Uglavnom radim s drvom, a tu su sada i unuci. Trenutačno imam jednoga, ali za par dana stiže i drugi", hvali se Potočnjak.

A kako preživljava ova neizvjesna pandemijska vremena?

"Bojim se jako, plućni sam bolesnik i prije 20 godina operirali su mi pluća. Moram se jako paziti i svaki izlazak iz kuće mi je strašan. Ne možete ni zamisliti kako se osjećam, ali živim i radim i dalje. Na sveučilištu Libertas studentima predajem scenski govor. Naučio sam se čuvati, no sada sam i ja na redu za cijepljenje pa će mi sve biti lakše", optimističan je Potočnjak koji je uputio i poruku svojim mladim kolegama.

"Neka se pokrenu i nešto rade. Ne mogu im dati drugi savjet, morao bih biti u njihovoj koži, no nešto moraju smisliti, nešto se u njima mora rađati. A ne vidim da pripremaju neke velike i značajne projekte. Ne vidim ništa. Čekaju dvije-tri sapunice i to je to. To je danas život glumca, a mene to ne zanima pa onda idem lijepo stolariti", zaključuje Potočnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close