Ususret premijeri ''Isus, Sin Čovječji''

Polaznici Dramskog studija mladih HNK Mostar zadovoljni i sretni

''Ako nešto radiš sa srcem, predano i s povjerenjem, dokazuješ da sve ovo što živimo zapravo ima smisla.''
Kultura / Kazalište | 09. 05. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži se premijera raskošne i atraktivne predstave sa zanimljivim vizualnim, glazbenim i koreografskim sadržajima Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ''Isus, Sin Čovječji'', nastaloj prema istoimenom djelu velikoga libanonskog pisca Halila Džubrana.

Pod redateljskom palicom Roberta Pehara, u ovom kazališnom komadu igra cijeli ansambl HNK Mostar, ali i nekoliko gostujućih glumaca. Izabranu ekipu čine i članovi Dramskog studija mladih ove kazališne kuće, a jedan od njih je već poznato lice na njihovoj sceni – Ivan Prskalo, koji je svoje glumačko umijeće imao priliku pokazati u predstavi ''Kraljevo''.

Mnogo emocije, otkriva ovaj mladi polaznik Dramskog studija mladih, ono je što će HNK Mostar ponuditi svojoj publici novom predstavom.

''Svi odmah pomislimo kako čovječji, zar nije Božji? To je Džubran! Zapravo on ništa nije puno mijenjao od nama poznatih činjenica o temi Kristovog života u svom djelu, a sve je obogatio subjektivnim dojmovima iz pogleda malog čovjeka'', naveo je Prskalo.

''Ako nešto radiš sa srcem, život ima smisla''

O suradnji sa starijim glumcima i atmosferi prilikom pripreme nove predstave kaže:

''Palo mi je na pamet i citirat ću našeg najiskusnijeg glumca Velimira Njirića, kojeg sam jučer pustio ispred sebe na scenu, imajući u vidu njegove godine i iskustvo, a on je samo uzvratio: 'Ne, ne, ja ću poslije tebe, ovdje smo svi jednaki.' Također je rekao da je prošao puno toga, ali ga fascinira kako smo svi kao kolektiv od ranog jutra živi, nasmijani, glasni... Mislim da sam time dao odgovor vezan za atmosferu i odnos sa starijim kolegama.''

Ivan Prskalo u Dramskom je studiju mladih već preko dvije godine i naglašava kako mu je taj projekt 'uistinu potreban' jer se kroz sve dijelove njegovog života prožima gluma.

''Ako nešto radiš sa srcem, predano i s povjerenjem, dokazuješ da sve ovo što živimo zapravo ima smisla. Ovako na prvu, kad se sjetim cjelokupnog rada i svih tih susreta, vježbi disanja, pokreta, imitacija, govora i učenja o teatru, rekao bih da je to svojevrsna mala škola glume, ali sutra, bili glumci ili ne, svatko će od nas ponijeti sa sobom puno toga vrijednog što će ga činiti konkurentnijim, a iznad svega – kulturnom i dobrom osobom'', poručuje Prskalo.

''Zadovoljstvo je biti okružen ljudima koji vole svoj posao''

Osim Ivana Prskala, u predstavi ''Isus, Sin Čovječji'' angažiran je još jedan član Dramskog studija mladih HNK Mostar Filip Lukenda.

Navodi kako mu je teško biti objektivan s obzirom da su probe još u tijeku, ali otkriva kako sudjeluje u jednom zanimljivom višeslojnom procesu.

''Naporno se radi, ali je atmosfera, unatoč tomu, opuštena. Toliko je bitnih komponenti u stvaranju predstave da ih je teško sve pohvatati. Bezbrojni detalji nižu se jedni na druge, ali zahvaljujući jasnoći uputa i savjeta ne ulazim u bespotrebna lutanja. Glumci su pristupačni i nesebično dijele svoje znanje. Zadovoljstvo je biti okružen ljudima koji vole svoj posao'', kaže Lukenda, istodobno izrazivši zahvalnost voditeljima Dramskog studija mladih i svom kazališnom osoblju što mu omogućuju prostor slobode za igranje sa smislom.

Podsjetimo, premijera najnovije predstave ''Isus, Sin Čovječji'' Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zakazana je 11. svibnja, s početkom u 19 sati.

U predstavi igraju: Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić, Ana Ljubić, Ivan Prskalo, Filip Lukenda, Zorislav Galić i Branko Kuzmanović.

Pomoćnica redatelja i osoba zadužena za koreografiju je Jelena Kordić Kuret, a tekst je prilagodio i dramaturški obradio Dragan Komadina. Autor glazbe je Gabrijel Prusina, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a scenografiju potpisuje Vesna Režić, priopćio je HNK Mostar.

Halil Džubran, libanonsko-američki pjesnik, slikar i filozof, bio je pripadnik Maronitske crkve koja je dio tzv. Istočne Katoličke crkve, a pisao je na arapskom i engleskom jeziku. Najviše ga je zanimala kršćanska i islamska filozofija i teologija, koje su ga oblikovale i imale snažan utjecaj na njegovo stvaralaštvo.

Kopirati
Drag cursor here to close