Program

Pogledajte šta Vas sve očekuje u NPM-u do kraja ovog mjeseca

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju.
Kultura / Kazalište | 14. 06. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno završene turneje proteklog tjedna sa predstavom „Identitluk“ autorski projekt ansambla predstave, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a koja je podrazumijevala nastupe u Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Zenici i Doboju, u NPM-u se nastavlja sa redovnim repertoarom i aktivnostima. Tako će u petak, 18.06., sa početkom u 20 sati biti izvedena komedija „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Tri najbolja prijatelja iz djetinjstva - Paun (Ivan Skoko), Piksi (Emir Spahić) i Bule (Emir Sejfić) - čekaju ishod jedne utakmice, na koju su se sva trojica različito kladila, a od koje očekuju rješenje svih svojih problema. Priča o svima nama koji se nadamo tom jednom dobitku kojim ćemo riješiti sve naše probleme, po mogućnosti sa što manje uloženog truda. Da li će rezultat koji nestrpljivo iščekuju zaista promijeniti njihove živote? 

Foto: PR / Komedija "Ne igraj na Engleze" 

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected] ili porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici NPM-a.

U okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2021“, čiji je i ove godine suorganizator Narodno pozorište u Mostaru, u utorak, 22.06., u 20 sati, na sceni NPM-a ugostit će ansambl Pozorišta mladih iz Sarajeva i predstavu „Kokoška“ autora Nikolaja Koljada, u režiji Admira Glamočaka.

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopće može povući jasna distinkcija između pozorišta i života. Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima pozorišna umjetnost predstavlja osnovni uslov egzistencije. U predstavi igraju: Mirza Tanović, Sanin Milavić, Damir Kustura, Mario Drmač i Alen Muratović.Ulaz slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Večer poslije, u srijedu, 23.06. u 20 sati, također u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2021“,na sceni NPM-a nastupit će Zijah A. Sokolović sa monodramom „CABAres CABArei“ čiji tekst i režiju ovaj umjetnik potpisuje.

  / Bljesak.info

Ova kultna predstava izvodi se već 25 godina, a kroz istu se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se desilo, sve što mu se dešava i što će mu se desiti. Sokolović u svojoj jedinstvenoj interpretaciji govori o upoznavanju, iskustvu, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, dogovaranju, borbi mišljenja, hrani, zdravom razumu, vožnji autom, o budućnosti, o pozorištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, rodbini, zaostalosti, pomirenju sa životom...Ulaz slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Istu večer, ansambl predstave „Identitluk“ gostovat će u Bugojnu, a dan kasnije u četvrtak, 24.06. nastupit će u Konjicu u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2021“.

Sve izvedbe će biti odigrane u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog stožera FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen!

Kopirati
Drag cursor here to close