Pandemija

Mostarsko pozorište: Moguće tužbe protiv vlasti

"Kako god, mostarski glumci spremni su vratiti se na scenu istog trenutka kada to dozvole nadležni organi i institucije, poručio je Spahić.
Kultura / Kazalište | 10. 05. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da su pandemija koronavirusa i opasnosti koje je sa sobom donijela promijenili svijet i živote svih makar na neko vrijeme, sasvim je jasno. U firmama su uglavnom uvedeni izvanredni režimi, sportska borilišta od sredine ožujka su pusta, a prazne su na žalost brojnih zaljubljenika, i kazališne kuće u Bosni i Hercegovini.

Tako se sezona u Narodnom pozorištu Mostar već smatra završenom, a prolongiran je i festival Mostarska liska koji se organizira u proljetnim mjesecima, a pravo pitanje je i hoće li se pandemija, nakon što je o opakom virusu stvorena određena svijest ljudi, odraziti na brojnost publike nakon ukidanja izrečenih mjera.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović u razgovoru za Andolu Agency (AA) kaže kako pretpostavlja da će veći problem biti vratiti publiku u zatvorene prostore, nego što su to današnji problemi sa koronavirusom. Pozorište u Mostaru zatvorilo je vrata za publiku, a shodno izrečenim mjerama već skoro dva mjeseca ne održavaju se ni probe.

''Sve što smo mogli u ovim danima je određena reorganizacija i priprema za narednu sezonu. Nadam se da će se stvari do rujna kada je planiran početak nove sezone, vratiti u normalne okvire'', kaže Mujkanović.

Moguće i tužbe protiv neodgovorne vlasti

Mostarsko Narodno pozorište otkako je nastupila pandemija izgubilo je značajna novčana sredstva. Sponzori su odmah počeli otkazivati dogovorene aranžmane, nema više ni novca od ulaznica, a u danima pandemije Pozorište nije u mogućnosti iznajmiti ni poslovne prostore, a bolna spoznaja je da su zakazale i određene strukture vlasti koje bi morale brinuti o ovoj kući.

''Vlada HNŽ-a nažalost nije naklonjena institucijama kulture. Posljednju tranšu uplatili su nam za mjesec veljaču, dakle kasni se već dva-tri mjeseca, pa ćemo ako se nešto značajno ne promijeni, biti primorani tužiti vlast za novac koji nam se duguje, te podnijeti krivične prijave protiv svih u lancu odgovornih. Kultura je prema ustavu nadležnost kantonalne vlasti i od toga se ne smije bježati. I zakon o izvršenju proračuna je posve jasan. Mi bismo sasvim sigurno podržali svaki vid ušteda u ovoj situaciji, ali na način da nas se sve jednako tretira, uključujući i službenike Vlade. Ukidanje financiranja bez dopisa i rebalansa nešto je na što nismo spremni pristati. Nismo spremni ni moliti za novac koji nam pripada, ali jesmo do kraja se boriti za njega, pa ukoliko bude potrebno i putem suda'', poručio je Mujkanović.

Kazao je i kako je u ovom slučaju za razliku od kantonalne gradska vlast ''položila ispit'' zrelosti i poštenja.

''Hvala Gradu Mostaru i gradonačelniku Ljubi Bešliću koji su podržali kulturu u smislu da nadoknade gubitke koje smo imali. Pomoć je simbolična, ali za nas izuzetno važna jer potvrđuje da postoji svijest o jednom od pet najpogođenijih sektora u pandemiji, što mi zaista jesmo'', ističe Mujkanović.

Do potpunog ukidanja mjera koje su promijenile tijek događaja u Narodnom pozorištu Mostar, ansambl ove kuće za publiku je osigurao redovne online predstave, koje se mogu pogledati putem interneta.

''Mi smo među prvima pokrenuli ovu vrstu komunikacije sa publikom. To nije naše polje, ali je jedino što smo danas u mogućnosti. Pozorište se, naravno, na pravi način može doživjeti samo interakcijom glumaca i publike. Odlučili smo da predstave prikazujemo u terminima u kojim smo redovno trebali igrati naše predstave. Uskoro ćemo postati i dio projekta BHT-a u kojem će se emitirati predstave više pozorišnih kuća u BiH'', kaže Mujkanović.

Festival Mostarska liska do kraja godine

Najavio je i da bi Festival Mostarska liska, što je svakako centralni događaj tijekom kazališne sezone u ovoj instituciji, mogao biti održan do kraja ove godine.

''Festival nije izgubljen za ovu godinu, ali vjerojatno jeste za ovu sezonu. Menadžment će razmotriti opciju da se 'Liska' održi u nekom drugom obliku do kraja godine. Ne želimo festival bez publike, pa bi se on mogao održati najesen sa eventualno domaćom selekcijom, ali o tom – potom'', najavljuje Mujkanović.

Umjetnički rukovoditelj Narodnog pozorišta Mostar, ujedno i glumac Emir Spahić kaže da glumci i u vremenu koje živimo imaju što raditi.

''Gluma nije poziv, već dijagnoza i oni koji su joj posvećeni uvijek mogu raditi na sebi. Naravno, glumac nije glumac u punom smislu ukoliko nije na sceni. Posljednjim nemilim događajima i mi smo, dakle, dovedeni u još nemiliju poziciju. Nogometaš ako redovno ne trči gubi na formi, a glumac ako redovno ne igra prestaje postojati kao glumac. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti na scenu'', rekao je Spahić.

Na pitanje kada bi to moglo biti, uz smijeh je odgovorio da se za odgovor mora konzultirati sa direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i medicinskim osobljem u BiH.

"Kako god, mostarski glumci spremni su vratiti se na scenu istog trenutka kada to dozvole nadležni organi i institucije, poručio je Spahić.

Kopirati
Drag cursor here to close