Ideja živi i dalje

Mostarski teatar mladih slavi 48. rođendan

Predstave i programe mostarskog teatra mladih vidjelo je oko 2.300.000 gledatelja na pet kontinenata.
Kultura / Kazalište | 24. 02. 2022. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je u veljači 1974. godine grupa mladih teatarskih buntovnika (Gradimir Gojer, Tahir Nikšić, Stojan Lasić, Zdravko Puvača, Sead Đulić) odlučila napraviti svoj teatar danas su sigurni da nisu znali što hoće, ali su također i vrlo sigurni da su znali što neće.

Mostarski teatar mladih osnovan je 24. veljače 1974. godine i od tada djeluje, unatoč svim nedaćama minulog vremena, u kontinuitetu. Do sada su realizirali preko 186 premijernih predstava i odigrali oko 11.000 repriznih predstava, te oko 1.600 drugih programa.

Predstave i programi

Predstave i programe mostarskog teatra mladih vidjelo je oko 2.300.000 gledatelja na pet kontinenata. Dobitnici su značajnih domaćih i međunarodnih nagrada za umjetničke rezultate, ali I brojnih priznanja za društveni angažman, (oko 450 nagrada I drugih priznanja). Članovi su više međunarodnih asocijacija i mreža što osigurava svakodnevnu komunikaciju sa teatrima i teatarskim umjetnicima, univerzitetima, časopisima i brojnim pojedincima iz cijelog svijeta.

Bili su, kažu, snažno nadahnuti predstavama koje su tih godina izvođene na Festivalu malih i eksperimentalnih scena MESS u Sarajevu. Možda je presudnu ulogu da se krene u konkretizaciju ideje odigrala sjajna predstava ''Plebejci uvježbavaju ustanak''. Bio je to drugačiji teatar od onog koji su gledali u vlastitoj sredini. Monolog o ''negaciji negacije'' toliko ih je nadahnuo da su razmišljali i o tome da se budući teatar upravo tako zove.

Zlatno doba

''Istina, bilo je to i zlatno doba oba mostarska pozorišta, i Narodnog i Pozorišta lutaka, ali mi smo slutili nešto drugo, govore, osjećali smo da ta čvrsta podjela na lutke i dramsku scenu nama ne odgovara, slutili smo, također, da ta podjela koja podrazumijeva uz lutku dijete, a uz živu scenu odraslog gledaoca ima nešto falš u samoj postavci. Tada nismo znali šta nije u redu i gdje je problem, ali smo čvrsto odlučili to ispitati i ispitivati. I ispitivali smo godinama. Do danas, jer naše traženje odgovora još traje'', kazali su.

''Kako smo to propitivali svih ovih godina pokušajmo se prisjetiti, ali prije želimo vašu pažnju usmjeriti na još neke okolnosti iz vremena nastanka Mostarskog teatra mladih koje u današnjoj društvenoj zbilji znače mnogo''.

Mora stajati i ''mostarski''

Kazali su kako su te daleke godine odlučili čvrsto branili stav da u našem nazivu pored odrednice ''teatar mladih'' mora stajati i ''mostarski''.

''Ni za ovaj naš stav nismo mi tada imali neke relevantne argumente, ali tvrdoglavost mladosti je pobijedila i tako smo registrirani. Možda smo se jednostavno ugledali na Zagrebačko kazalište mladih od kojeg smo kasnijih godina mnogo učili. To učenje značajno nas je formiralo, ali bilo i uzrokom nekih kasnijih podjela i suštinski različitih razmišljanja u kojem pravcu se treba razvijati naš teatar. Mnogi to i danas tumače željama za dominacijom i ''vladanjem'', a u suštini razlaz je bio konceptualne, a u krajnjoj liniji i estetske prirode. No, to je jedna sasvim druga priča'', istaknuli su.

''U gradu u kojem je sve, ili hrvatsko ili bošnjačko, te ponešto srpsko, čini se jako važnim da ima nešto što je i imenom mostarsko, dakle gradsko, dakle građansko. Znamo da nismo bili vidoviti prije 48 godina, ali danas smo ponosni na tu mladalačku tvrdoglavost na kojoj smo godinama istrajavali, te učili one koji su kasnije dolazili da je to jako važno''.

U mostarskom teatru mladih se živi

''Ovdje odmah moramo istaći da smo i tu našu odluku da se zovemo teatar, a ne pozorište ili kazalište, također svojevremeno morali braniti. Danas je to odrednica koja nije samo jezička ili estetska. Zbog nje smo minulih godina incidentna pojava, jer ona znači da nikome ne pripadamo. Pripadati Gradu, znači ne pripadati nikome, jer Grad u tom kapacitetu ne postoji. Ovdje se mora pripadati ''svom narodu'' da bi postojao. Zato je važan i naziv jer se iz njega odmah vidi tko jesi i kome pripadaš. To se vidi i iz našeg naziva, ali se iz njega, također, vidi da mi ne pripadamo tom podijeljenom društvu koje zauzima stav i donosi ocjene i odluke na osnovu naziva pozorište, kazalište, teatar''.

Danas je to snažno sredstvo podjela koje nam je nametnula politika.

Zato za sebe danas sa ponosno ističu:

''Mostarski teatar mladih nije samo teatar, ili pozorište, ili kazalište''.

''Mostarski teatar mladih je prije svega ideja. Ideja snažno distancirana od svih ideologija, nacionalizama i podjela bilo koje vrste''.

''Mostarski teatar mladih je projekat novog, otvorenog, aktualnog, istraživačkog bavljenja umjetnošću teatra. To je mjesto stvaralačkog istraživanja na kojem je estetika sveto pravilo, ali joj je ipak pretpostavljena etika. To je profil trećeg teatra u kojem uz profesionalan angažman i rezultat mora u radu postojati i ljubav koju nosi amaterizam''.

''Mostarski teatar mladih nije teatar u kojem se radi''.

''U Mostarskom teatru mladih se živi''.

''Mostarski teatar mladih je most za budućnost''.

Kopirati
Drag cursor here to close