Ukrainian Classical Ballet

Mostarska publika uživala u baletnoj predstavi 'Orašar'

Najpoznatiju i najprodavaniju baletnu predstavu ''Orašar'' večeras je mostarskoj publici u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izveo Ukrainian Classical Ballet.
Kultura / Kazalište | 04. 12. 2023. u 22:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpoznatiju i najprodavaniju baletnu predstavu ''Orašar'' večeras je mostarskoj publici u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izveo Ukrainian Classical Ballet. U izvedbi Orašara sudjelovala su i djeca Balet Mostar Arabesque, iz Mostara.

"Orašar" donosi već dobro poznatu priču o djevojčici koja na Badnju večer ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar – drvenog orašara, s kojim proživljava čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu.

Balet "Orašar" temelji se na djelu njemačkog pisca E. T. A. Hoffmana "Orašar i kralj miševa", a radnja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.

Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dali su tradicionalnoj koreografiji moderniji izgled.

Inače, Orašar je balet koji je napisao ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski. Predstavlja jedan od njegovih najpopularnijih i najviše izvođenih djela. Prvi put je izveden 19. prosinca 1892. godine u postavci Mariusa Petipe. Čajkovski je napravio izbor od osam skladbi za balet, koje je nastojao prilagoditi koncertnom izvođenju. One su zajedno poznate i kao Ščelkunčikova suita. Ona je godine 1909. izdana kao jedan od prvih albuma.

Kopirati
Drag cursor here to close