Gust raspored

Mnoštvo sadržaja u NPM u studenome, uz dvije gostujuće predstave

Ansambl Bjelopoljskog pozorišta iz Crne Gore stiže u Narodno pozorište u Mostaru u utorak, 14. studenoga, u 20 sati, s predstavom ''Nobelovci''.
Kultura / Kazalište | 10. 11. 2023. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište u Mostaru očekuje gust raspored u studenome koji započinje gostovanjem u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica s predstavom ''Perzeide'' autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, koja će biti odigrana večeras s početkom u 20 sati.

Crnogorci u Mostaru

Predstava je osvojila tri nagrade na nedavno održanim 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu, a bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Ansambl Bjelopoljskog pozorišta iz Crne Gore stiže u Narodno pozorište u Mostaru u utorak, 14. studenoga, u 20 sati, s predstavom ''Nobelovci'' čiju tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić. U ovoj duhovitoj drami igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović.

"'Nobelovci' se tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, suvremeni, ali i nadčovjek - android ili ginoid. Zato sam zajedno s producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao 'Nobelovce' širom regije su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo suvremena drama, jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehe. Poznaju čovjeka i 'nečovjeka', ne u formi nego u suštini", kazao je redatelj Nenezić.

U partnerstvu s nevladinom organizacijom People In Need u srijedu, 22. studenoga, Narodno pozorište poklanja publici izvedbu predstave ''Bilo jednom...'', autora i redatelja Jasmina Krpe, prema tekstu Miloša Radovića, s početkom u 20 sati.

Mjuzikl

Predstava ''Bilo jednom'' je o životu koji nas uhvati na prepad, dok smo bili mladi. Pokaže nam stotine puteva, prepusti vremenu, a mi onda lutamo tim putevima nekada zalutamo, a nekada se vratimo. O trenutku kada se pogledamo u ogledalo i zapitamo tko je taj čovjek i kako smo postali to što smo danas i što nam je to vrijeme neprimjetno napravilo. Pokušavamo naći onog davnog sebe u tom licu preko puta. Sjetimo se šta smo sve sanjali, planirali... U predstavi ćete sigurno prepoznati nešto svoje i možda razmisliti o nekim bitnim 'malim' stvarima svog života i da li je nešto moglo drugačije. U predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić.

Ponovno gostovanje s predstavom ''Perzeide'' autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj na rasporedu je u petak, 24. studenoga, i to u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 19 sati. Predstava će biti odigrana povodom otvaranja kampanje ''16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'' koju u BiH provodi UN Women BiH uz financijsku podršku Švedske.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, u ponedjeljak, 27. studenoga, u 20 sati, bit će odigrana gostujuća predstava ''Tick...Tick...Boom!'' autora Jonathan Larsona, a režiju i glazbenu režiju potpisuju Admir Glamočak i Lejla Jusić.

Ovaj autobiografski mjuzikl Jonathana Larsona, kompozitora Rent-a koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony, priča je o kompozitoru i žrtvama koje je podnio da bi postigao svoj veliki uspjeh u pozorištu. Sadrži četrnaest pjesama, deset likova, troje glumaca i bend. Tik, Tik...Bum! vodi vas na čarobni put brodvejskog blockbustera. Jonathanova djevojka se želi udati i odseliti iz grada, njegov najbolji prijatelj zarađuje velike pare na Medison Aveniji, a Jon još uvijek čeka i pokušava da napiše veliki američki mjuzikl. Priča se događa 1990. godine, i predstavljena je kao rok mjuzikl ispunjen čarobnim melodijama i jedinstvenom mješavinom stilova muzičkog teatra. U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Hana Zrno i Faris Pinjo.

Kopirati
Drag cursor here to close