"Snjeguljac"

Mališani se okušali na daskama koje život znače

"Snjeguljac" će biti ponovo izveden u srijedu, 15. lipnja u okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2022".
Kultura / Kazalište | 31. 05. 2022. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja jubileja 70 godina Pozorištu lutaka u Mostaru sinoć je održana premijera predstave "Snjeguljac" Dječijeg dramsko-lutkarskog studija, u režiji Nedžada Maksumića.

Uz pomoć stalnog člana glumačkom ansambla Pozorišta lutaka Ali Kamera Aksoya, djeca iz mostarskih osnovnih škola, uzrasta od 9 i 10 godina, nakon višemjesečnog rada pokazali su publici sve ono što su o kazalištu i radu na predstavi naučili.

U predstavi su igrali Adna Derviškadić, Ajla Dudić, Zarah Elezović, Muhammed Džafić, Harun Kadribegović, Tarik Oručević, Ejla Pajević, Hana Radoš i Ali Tojaga. Dramsko-pedagoško vodstvo u ovom projektu imala je Adela Lerić, diplomirani dramski pedagog, a za scenski pokret bila je zadužena Diana Ondelj Maksumić. Rekvizite i scenografiju izradio je Đenan Behmen.

Publika je burnim aplauzima ispratila sve aktere ove predstave u oba premijerna termina jer je zanimanje bilo ogromno i tražila se karta više. Nakon predstave ministar obrazovanja, zanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović svim članovima Dječijeg studija uručio je diplome za sudjelovanje u ovom projektu, a zahvalnice su dobili i svi direktori osnovnih škola čiji učenici su bili dio rada na ovoj predstavi.

"Snjeguljac" će biti ponovo izveden u srijedu, 15. lipnja u okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2022".

Od jeseni rad Dječijeg dramsko-lutkarskog studija Pozorišta lutaka u Mostaru nastavit će se sa novim projektima, a, nakon audicije, novi članovi pridružit će se već provjerenim mladim glumcima.

Kao "pravi glumci", akteri predstave dali su i svoje prve izjave nakon premijere.

Muhammed Džafić: "Baš mi je nekako adrenalin u meni. Baš sam sretan i nadam se da sam ovo dobro uradio".

Ali Tojaga: "Presretan sam jer sam dočekao ovaj dan za koji sam mislio da nikad neće doći. Ponosan sam jer sam u publici vidio mnogo svojih prijatelja".

Hana Radoš: "Jako sam sretna što su moja obitelj i prijatelji došli".

Harun Kadribegović: "Svaka osoba koju poznajem me nazvala 'Ogledalce', malo od toga počinjem da pucam".

Ali Kamer Aksoy (jedini profesionalni glumac u predstavi "Snjeguljac"): "Osjećam se fantastično i preporođeno. Ovo je bilo jedno izuzetno dragocijeno iskustvo. Rad sa djecom uvijek podrazumijeva i podučavanje i učenje. Nadam se da će ovakve predstave u kojima glume djeca za djecu postati tradicija u našem kazalištu".

Kopirati
Drag cursor here to close