Spuštena zavjesa

Kraj sezone za NPM: Nagrade, nova oprema, obnovljena sjedišta...

U ovoj kazališnoj sezoni značajno su, kako ističu iz NPM, unaprijedili tehničke i produkcijske kapacitete kazališta nabavkom nove svjetlosne opreme, obnovom sjedišta te potpunom rekonstrukcijom male scene ''Studio 64''.
Kultura / Kazalište | 17. 07. 2023. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvedbom gostujuće predstave ''Sve je to iz kuće'' autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastale u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica proteklog vikenda spuštena je zavjesa na kazališnu sezonu 2022./2023. u Narodnom pozorištu Mostar.

Pored dobro poznatih kazališnih komada ''Ne igraj na Engleze'', ''Identitluk'', ''Heroj nacije'', ''Ajmo na fuka'', ''Bilo jednom ...'', ''Šta ćemo sad'' i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u tri premijere: ''Zbogom, Kalifornijo!'' Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije, zatim ''Perzeide'' Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj te ''Psihopate'' Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića. 

Nagrade

Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene i nagrađivane na najznačajnijim festivalima širom BiH.

Na 20. Međunarodnom festivalu komedije ''Mostarska liska'' predstava ''Psihopate'' Eve Kamčevske, u režiji Zorana Rakočevića osvojila je tri nagrade. Predstava ''Zbogom, Kalifornijo!'' Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije na 22. festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. osvojila je četiri nagrade, dok je na X Festivalu glumca BiH osvojila jednu nagradu. Na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu predstavi ''Perzeide'' Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj dodijeljene su tri nagrade.

Narodno pozorište u Mostaru uspješno je organiziralo i realiziralo 20. jubilarni Međunarodni festival komedije ''Mostarska liska'' na kojem je mostarska publika imala priliku uživati u 8 sjajnih predstava komediografskog žanra iz BiH, Srbije i Hrvatske. U sklopu festivala promovisali smo i monografiju "Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska" autora Srđana Vukadinovića.

Unaprijeđeni tehnički i produkcijski kapaciteti

Osim navedenog, i ove godine su suorganizatori međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2023'', a bili su i dio manifestacije Noć teatra BiH 2022., te su ugostili brojne predstave i druge kulturne sadržaje na sceni NPM-a.

Također, u ovoj kazališnoj sezoni značajno su, kako ističu, unaprijedili tehničke i produkcijske kapacitete kazališta nabavkom nove svjetlosne opreme, obnovom sjedišta te potpunom rekonstrukcijom male scene ''Studio 64'' zahvaljujući projektu ''Mostar-Prostori koji pokreću'' a kojeg implementira češka organizacija People In Need uz financijsku podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Nadamo se da smo građane Mostara učinili ponosnim te opravdali ukazano povjerenje. Nove susrete na sceni Narodnog pozorištau Mostaru zakazujemo za septembar i početak nove pozorišne sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close