Kulturno-umjetnički festival

Hrvatsko proljeće u Vitezu ugošćuje predstavu o fra Ivanu Frani Jukiću

Predstava "Korak do Bosne" prati fra Ivana Franu Jukića, bosanskog franjevca i svojevrsnog revolucionara bogate bosanskohercegovačke povijesti koji je za svog života zagovarao i borio se za kulturne, osobne i vjerske slobode.
Kultura / Kazalište | 15. 05. 2019. u 08:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturno-umjetničkog festivala "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" u Vitezu će u četvrtak, 16. svibnja, u Hrvatskom domu, biti odigrana predstava "Korak do Bosne" nastala u produkciji Studentskog teatra Franjevačke teologije u Sarajevu.

Predstava "Korak do Bosne" inače je nastala povodom dvjestote godišnjice rođenja jednog od najvećih bosanskih fratara, fra Ivana Frane Jukića. Izvode je studenti Franjevačke teologije u Sarajevu, a rađena je prema romanu Ivana Lovrenovića "Putovanje Ivana Frane Jukića". Dramatizaciju potpisuje pokojna Nada Đurevska, a režiju Anela Križanac, dramska umjetnica podrijetlom iz Travnika.

Predstava "Korak do Bosne" prati fra Ivana Franu Jukića, bosanskog franjevca i svojevrsnog revolucionara bogate bosanskohercegovačke povijesti koji je za svog života zagovarao i borio se za kulturne, osobne i vjerske slobode, kao i slobodu tiska i svjetovno školstvo. Fra Ivan Frano Jukić godinama je pisao i pod pseudonimom Slavoljub Bošnjak, a povijest ga pamti kao tvorca prvih novinara u BiH pod nazivom "Bosanski prijatelj".

Književnik Ivan Lovrenović već nekoliko desetljeća se bavi ostavštinom, te likom i djelom fra Ivana Frane Jukića o kojem je napisao i roman "Putovanje Ivana Frane Jukića" koji je, ustvari, literarni predložak ovoj predstavi. Prema Lovrenoviću, fra Ivan Frano Jukić bio je prvi pojedinac u cijeloj povijesti Bosne i Hercegovine s potpuno izgrađenom sviješću o važnosti upoznavanja zemlje, svih lica svoje zemlje. Pa je, osim bavljenja njezinom poviješću, književnošću, jezikom, ljudima, običajima, društvenom stvarnošću, strastveno žudio i da je upozna izravno, putujući i obilazeći sve što mu je bilo dostupno, navode organizatori.

„Opazio sam, da nije moguće drugačije u poznanje ove pokrajine doći, nego ako čovjek, bacivši za leđa sve nezgode, sam sobom redom sve krajeve obiđe. I doista velike su nezgode po Bosni putovati, zimi se ne može, veliki snjegovi i smetovi ne dadu proći, u jesen i u pramaljeće velika blata i rijeke bez mostova, najljepše je ljeto, al pritom i najstrašnije zbog ajduka, koji glavne putove čuvaju, i putnike uzne­miruju. Rodoljubac pri svim tim nezgodama i opet usuđuje se", dio je iz fra Jukićevog "Putovanja po Bosni 1845.".

Inače, "Proljeće" se ove godine održava u 15 općina Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, a od ove godine po prvi puta i u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

U bogatom i sadržajnom festivalskom programu koji će trajati više od dva mjeseca, organizatori su publici priredili brojne događaje iz kulture i umjetnosti: gostovanja HNK Mostar, GKM Vitez, promocije knjiga mladih autora, te kreativne radionice iz tradicijske kulture i baštine.

Organizator festival je Mladež HDZ-a BiH SBŽ-a, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close