Hrvatsko proljeće Središnje Bosne

Hrvatsko proljeće u Bugojnu i Gornjem Vakufu - Uskoplju

Nakon Busovače i Kreševa, program ''Hrvatskog proljeća Središnje Bosne'' nastavljen je prošli tjedan u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu izvedom predstave ''Pidžama za šestero'' i promocijom zbirke pjesama ''Krletka''.
Kultura / Kazalište | 22. 06. 2022. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Busovače i Kreševa, program ''Hrvatskog proljeća Središnje Bosne'' nastavljen je prošli tjedan u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Bugojnu izvedom predstave ''Pidžama za šestero'' i promocijom zbirke pjesama ''Krletka''.

Pred punom dvoranom doma kulture u Gornjem Vakufu - Uskoplju izvedena je sjajna predstava nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Riječ je o kazališnom komadu zanimljivog naziva ''Pidžama za šestero''.

Sjajan glumački ansambl maestralno je plijenio pažnju publike i držao odličan nivo energije od početka do kraja predstave. Gotovo svih 75 minuta, koliko predstava traje, dvoranom se prolamao smijeh, a glumačke bravure publika je u nekoliko navrata nagradila gromoglasnim pljeskom.

Predstavu ''Pidžama za šestero'' režirao je Marko Mirković koji ujedno potpisuje i adaptaciju teksta Marca Camelottija. U predstavi igraju: Slaven Katava, Ivanela Brković, Bruno Grebenar, Iljana Budimir Trupina, Ana Gabrić i Matej Baškarad.

Tehnička potpora je Svjetlana Križanović, a grafičku pripremu radio je Borislav Sučić. Producenti predstave su Dragan Đido i Ivan Sajević.

Promocija zbirke pjesama 'Krletka' književnice Marjane Strukar

Nakon kazališne predstave u Gornjem Vakufu - Uskoplju, 'Hrvatsko proljeće' održano je u četvrtak, 16. lipnja 2022. godine, u Bugojnu gdje se bugojanskoj publici predstavila književnica i pjesnikinja iz Viteza - Marjana Strukar, sa zbirkom pjesama 'Krletka'.

Riječ je o zbirki pjesama koja je svjetlo dana trebala ugledati još prije dvadeset godina, no stjecajem okolnosti, morala je sačekati više od punoljetstva.

Jedan od promotora knjige, umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti, Vitežanin Vatroslav Matić, nije krio oduševljenje sadržajem knjige.

''Antun Branko Šimić je jednom prigom rekao kako su pjesnici čuđenje u svijetu. Marjana je zaista čuđenje u svijetu nove poetike. Nakon što pročitate pjesme uvijek ćete se iznova vraćati, ponovno ih čitati i doživljavati na drugačiji način. Bez obzira na vašu dob, pronaći ćete sebe u pjesmama... o majci, ocu, psu. Začuđujuće je i pohvalno kako je Marjana kao mlada žena sve ovo uspjela sročiti u tako malo riječi, u nekoliko stihova... jedan događaj, jedan život. To se ne može naučiti, to je uistinu iz srca'', rekao je profesor Matić.

Drugi recezent, a ujedno i nakladnik ove knjige, predsjednik Gradskog kazališta mladih ''Vitez'', Ivan Sajević, govorio je o...

Sama autorica, pjesnikinja Marjana Strukar, publici je pročitala nekoliko pjesama, a promociju je otvorila upravo s pjesmom ''Krletka'', po kojoj je zbirka dobila naziv. Publici je ukratko predstavila svoj život naglasivši kako joj je 20-ak godina trebalo da se osmjeli i izda ovu zbirku pjesama.

''Što je pjesnik htio reći u ovoj knjizi? Pjesnik je podijelio svoje viđenje i preslikao svoje emocije te ih pretočio u riječi. Ova pjesma je sažetak jednog života i pogled na sve ono što me kroz odrastanje pratilo i držalo''.

Kopirati
Drag cursor here to close