Potresna priča

HNK Mostar: Premijera predstave ''Kroz proces 10-06-93''

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. lipnja 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu među obiteljskim kućama, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH.
Kultura / Kazalište | 29. 11. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro opipljiva bol i sve emocije koje uz nju dolaze, ali i snaga glumaca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koji su uspjeli iznijeti specifičan kazališni proces, glavni su elementi nove predstave ove teatarske kuće pod nazivom „Kroz proces 10-6-93“, autorice i redateljice Marine Petković Liker, a koja je premijerno izvedena u subotu, 27. studenoga 2021. godine.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. lipnja 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu među obiteljskim kućama, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

''Danas, 28 godina nakon što je jedna odluka i akcija nepoznata čovjeka obilježila živote tridesetero djece koja su se igrala na igralištu i njihovih obitelji, želimo učiniti ono što politika i dalje ne može. Želimo dopustiti da se specifična priča ispriča ljubavlju, snagom i suosjećanjem. Možda doista nikada nećemo moći razumjeti jer nismo doživjeli isto. Ali možemo pokušati suosjećati. Želimo procesuirati, otpustiti i barem imaginarno otvoriti mogućnost da se promjena na razini osobnih odluka odgovornih za bilo koji zločin dogodi'', kazala je redateljica.

''Ova kazališna predstava nudi takav proces. U njoj ćete proći trima potpuno različitim činovima. Predstava je strukturirana kao proces prolaska organskim doživljavanjem teme tijelima, srcima i mislima izvođača i gledatelja. Radeći na predstavi, cijeli je autorski tim prošao proces uranjanja, razumijevanja i suočavanja sa sadržajem svega o čemu se u njoj govori“, stoji, između ostaloga, u tekstu Marine Petković Liker.

''Predstava „Kroz proces 10-6-93“ nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija'', kaže umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, dodajući ''kako nas ona prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli''.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom ne samo da želi prekinuti šutnju kojom je uglavnom bio obavijen taj tragični događaj nego izborom Marine Petković Liker za redateljicu cijelog projekta želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close